Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου

Μια εκπομπή της Μαριανίνας Κριεζή για τον έρωτα, από τον Φεβρουάριο του 2008

 

Στον ήχο είναι τώρα ο Μάκης Γίγας κι' ακούτε τη Μαριανίνα Κριεζή, τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου. Ευχές κι' από μας σε όλα τα ευτυχισμένα ζευγάρια. Να είναι πάντα ζεστοί και κοντά ο ένας στον άλλον. Και οι ερωτευμένοι χωρίς ανταπόκριση ας προσπαθήσουν να μην απελπίζονται, γιατί έχει η καρδιά γυρίσματα, ξεπερνάει κάθε φαντασία η ζωή και ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει στη στροφή του δρόμου. Νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου. Και γι' αυτούς που δεν έχουν τίποτα να γιορτάσουν, όσο δύσκολα κι' αν περάσει, θα ξημερώσει κάποτε, και αύριο όλα θα είναι καλύτερα. 

 

Νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου και, προσωπικά, δε συμφωνώ πως το μόνο που ανοίγει στη γιορτή του είναι η αγορά, γιατί του Αγίου Βαλεντίνου ανοίγουν επίσης κι' οι δρόμοι. Εννοώ τους δρόμους των επιστροφών. Πολλοί φευγάτοι από τον άνθρωπό τους συμβαίνει να επιστρέφουν τη νύχτα αυτή γιατί, για να επιστρέψει κανείς τώρα, δε χρειάζονται εξηγήσεις ούτε δικαιολογίες αλλά φτάνει μόνο ένα τριαντάφυλλο.

Δε θυμάμαι πότε αρχίσαμε να γιορτάζουμε και στην Ελλάδα τον Άγιο Βαλεντίνο, φυσικό ήταν όμως, γιατί πραγματικά μας έλειπε ένας άγιος προστάτης με τη συγκεκριμένη ειδικότητα, αφού κανένας ίσως δεν είναι τόσο εκτεθειμένος και τόσο απροστάτευτος όσο οι άνθρωποι οι ερωτευμένοι.

Κανένας δεν είναι τόσο απροστάτευτος όσο οι ερωτευμένοι. Αλλά να εύχεσαι για ένα παιδί, όταν μεγαλώσει να ερωτευτεί κάποιον που δε θα του ραγίσει την καρδιά, δεν έχει νόημα, αν είναι αλήθεια αυτό που λέει ο Ερνέστο Σάμπατο, πως στη ζωή βαδίζουμε, σαν υπνοβάτες και με τη σιγουριά υπνοβατών, προς τους ανθρώπους που, κατά κάποιον τρόπο, είναι εξ αρχής παραλήπτες μας.

 

Στον έρωτα υπάρχουν διάφορα μενού, κατά τον συγγραφέα Άμος Οζ. Υπάρχει ο κεντρικός δρόμος, υπάρχουν δρόμοι πολύχρωμοι και γραφικοί, υπάρχουν κι' απόκρημνα μονοπάτια που πόδι ανθρώπου δεν τα έχει πατήσει. Υπάρχει το επιτρεπτό που σχεδόν απαγορεύεται, και το απαγορευμένο που σχεδόν επιτρέπεται, γράφει ο Ισραηλινός νομπελίστας. Ο Άγιος Βαλεντίνος λοιπόν ας προστατεύει όλους τους ερωτευμένους, σε όποιο δρόμο κι' αν υπνοβατούν, κι' ας τους επιτρέψει να είναι μαζί έστω και μόνο για μια νύχτα.

Κάθε ερωτικό αίσθημα, από όσο ερωτισμό και αν περιβάλλεται, όλες του τις ρίζες τις έχει στο φυσικό γενετήσιο ένστικτο, επιμένουν οι ψυχίατροι, δεν πρέπει όμως να τους εμπιστευόμαστε τυφλά. Ας θυμηθούμε το γνωστό ανέκδοτο, ότι κάποιος πάει σ' ένα πολυκατάστημα στο οποίο εδρεύουν όλα τα επαγγέλματα, και  μπαίνει στο τμήμα των ψυχιάτρων. "Ήρθα", λέει, "να μάθω για την ανθρώπινη ψυχή". "Α", του λένε οι ψυχίατροι, "για την ψυχή να πάτε στο τρίτο, να ρωτήσετε τους ποιητές. Εμείς εδώ στατιστικές κάνουμε". 

Επιβεβαίωση: αυτή είναι μια από τις πιο ευρείας χρήσης λέξεις του σύγχρονου και τόσο συγκεχυμένου λεξικού του έρωτα. Το ίδιο και η λέξη απόρριψη που, όπως λέει μια ενδιαφέρουσα ηρωίδα του Πέτερ Χόεφ, η δεσποινίς Μίλα, όταν ερωτεύεσαι, το 45 τοις εκατό που νοιώθεις είναι φόβος μήπως σε απορρίψουν, το άλλο 45 τοις εκατό τρελή ελπίδα πως, αυτή τη φορά, ο φόβος σου δε θα βγει αληθινός, κι' ένα ταπεινό 10 τοις εκατό είναι η αβέβαιη αίσθηση ότι υπάρχουν περιθώρια για αγάπη.

Είναι σοφή λοιπόν η βόρεια δεσποινίς Μίλα που διαβάζει το χιόνι. "Όταν είναι κανείς νέος", λέει, "πιστεύει πως το σεξ είναι αποκορύφωση της οικειότητας. Αργότερα ανακαλύπτει ότι δεν είναι καλά καλά ούτε η αρχή της. Και πραγματικά, ούτε η αρχή της οικειότητας δεν είναι συνήθως, συχνά όμως συμβαίνει να είναι ο πραγματικός λόγος της εξάρτησης". Όπως λέει μια Μεξικάνα ηρωίδα του Χουάν Ρουλφ, λοιωμένη απ' τον ήλιο, τη σκόνη και τα όνειρα, "Κύριε, σου ζήτησα στην προστασία μου γι' αυτόν. Να μου τον προσέχεις, αυτό σου ζήτησα. Αλλά εσύ νοιάζεσαι μόνο για τις ψυχές, κι' αυτό που θέλω εγώ απ' αυτόν είναι το σώμα του". 



Νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου. Ο άγιος των ερωτευμένων λοιπόν ας δώσει μιαν απόκριση σε όλους τους ανθρώπους που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τόσο έρωτα μέσα τους που έχει μείνει χωρίς αποδέκτη. Δεν υπάρχει σ' αυτή τη ζωή τίποτα πιο μυστηριώδες απ' τον έρωτα. Σε πολλούς από μας έχει συμβεί να διασταυρωθούμε στη ζωή με αυτόν που είναι ο πραγματικός άνθρωπος της ζωής μας, χωρίς ούτε κείνος ούτε μεις να το μάθουμε ποτέ. Απόψε λοιπόν, τουλάχιστον τη νύχτα της γιορτής του, ας ευχηθούμε ο άγιος Βαλεντίνος να βοηθήσει όσους είναι φτειαγμένοι ο ένας για τον άλλον, αν τύχει και συναντηθούν, να αναγνωριστούν.


Ας ευχηθούμε απόψε, τη νύχτα της γιορτής του, ο άγιος Βαλεντίνος να επιτρέψει σε κάθε στραγγαλισμένο έρωτα να ξανανθίσει, ξεριζώνοντας το παράσιτό του, τη ζήλεια.

Ας ευχηθούμε, ο προστάτις άγιος των ερωτευμένων να κάνει το θαύμα του και να εξολοθρεύσει το μεγαλύτερο εχθρό του έρωτα που δεν είναι ο χρόνος, είναι το ψέμμα. Κανένα ψέμμα δεν προφταίνει να γεράσει, όμως είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα προφταίνουν να γεράσουν τον έρωτα τα ψέμματα, και πόσο πριν την ώρα του, πόσο επώδυνα και επαίσχυντα τον κάνουν να πεθαίνει.

Νύχτα του αγίου Βαλεντίνου απόψε. Ας θυμηθούν λοιπόν τα παλιά ζευγάρια να πουν ο ένας στον άλλον πως τον αγαπάνε, χωρίς να είναι τόσο βέβαιοι ότι το ξέρει ήδη. Και τα ζευγάρια τα καινούργια, όλα, κι' αυτά που είναι πιστά στα πρότυπα των παραμυθιών, κι' αυτά που σε κανένα παραμύθι δε χωράνε, όλα τα καινούργια ερωτικά ζευγάρια, να είναι καλά και, για πολλά πολλά χρόνια να αισθάνονται ο ένας για τον άλλον όπως αισθάνονταν χτες.


Στον ήχο είναι ο Μάκης Γίγας και ακούτε τη Μαριανίνα Κριεζή. Αυτή η νύχτα ανήκει στους ερωτευμένους. Ας τους στείλουμε λοιπόν τις καλύτερες σκέψεις μας και τις από καρδιάς ευχές μας. Να περάσουν καλά με το ζευγάρι τους και, αν είναι μόνοι, να κοιμηθούν καλά. Η καλή ενέργεια αυτής της νύχτας ας γλυκάνει τα όνειρά τους και αύριο όλα θα είναι καλύτερα. 

 

 

Αυτό που μόλις διαβάσατε αποτελεί απομαγνητοφώνηση του κειμένου μιας εκπομπής της Μαριανίνας Κριεζή, που μεταδόθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2008, είχε ως θέμα της τον έρωτα και τον Άγιο Βαλεντίνο, "σώζεται" στο Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, και μπορείτε να την ακούσετε εδώ: 

https://www.ertecho.gr/radio/deftero/category/deftero-afierwmata/ondemand/74630/apoxairetismos-sti-marianina-kriezi-ayrio-tha-einai-ola-kalytera-nyxta-tou-agiou-valentinou-apo-to-arxeio-tis-ellinikis-radiofonias/
 





Αναδημοσίευση από https://filikaki-blog.blogspot.com/2022/02/blog-post_14.html -- Μαριανίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου