Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Το τέλος της αιχμαλωσίας για δελφίνια, χιμπαντζήδες, ελέφαντες και μεγάλα αιλουροειδή ζητούν ΠΚΑΚ και VeGaia


Με αφορμή το άδικο τέλος του Μπαζού, του χιμπατζή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου* που -σε αντίθεση με πολλούς ανθρώπους- τόλμησε να διεκδικήσει την ελευθερία του με αντάλλαγμα τη ζωή του, η Πρωτοβουλία ΠΚΑΚ και η οργάνωση VeGaia έστειλαν στα αρμόδια υπουργεία κοινή επιστολή, ζητώντας την βελτίωση του Νομοθετικού Πλαισίου που υπάρχει στη χώρα μας και αφορά στην διατήρηση άγριων ζώων σε αιχμαλωσία.


Τα τελευταία χρόνια, το αίτημα της κατάργησης των ζωολογικών πάρκων με τη σημερινή τους μορφή (χώροι συλλογής και εκθετήρια διαφόρων ζώων – zoos) και του μετασχηματισμού τους σε αληθινά καταφύγια άγριας ζωής (κέντρα περίθαλψης και αποκατάστασης - sanctuaries**) είναι παγκόσμιο, όχι μόνο εξαιτίας της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με την ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και της επιτακτικής ανάγκης ενός ευρύτερου επαναπροσδιορισμού της σχέσης των ανθρώπων με την φύση και το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα, η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (ΠΚΑΚ) παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ρητορική και τις πρακτικές των ζωολογικών πάρκων και ενυδρείων, έχει διερευνήσει και αποκαλύψει τους θανάτους των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, και έχει καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (από το 2014) τεκμηριωμένη πρόταση απαγόρευσης της αιχμαλωσίας των κητωδών.

Με αφορμή το θλιβερό συμβάν της θανάτωσης του χιμπατζή Μπαζού, εξαιτίας της απόδρασής του από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, η ΠΚΑΚ και η VeGaia έστειλαν στα αρμόδια υπουργεία κοινή επιστολή, ζητώντας την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει στη χώρα μας και αφορά στην διατήρηση άγριων ζώων σε αιχμαλωσία. Στην επιστολή τους επισυνάπτουν τα αποτελέσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης, που είχε διενεργηθεί για λογαριασμό τους (το 2018) και παρουσιάζει την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (91%) να είναι αντίθετη με την αιχμαλωσία των δελφινιών, και ζητούν τώρα το τέλος της αιχμαλωσίας για τρεις ακόμη κατηγορίες άγριων ειδών, η ευζωία των οποίων (με την έννοια του ΜΗ βασανισμού τους) δεν συνάδει με τη διατήρησή τους σε ζωολογικά πάρκα.

Συγκεκριμένα, η ΠΚΑΚ και η VeGaia θεωρούν αναγκαία την άμεση απαγόρευση της διατήρησης σε ζωολογικά πάρκα και ενυδρεία για τις εξής τέσσερεις (4) κατηγορίες ζώων:
  • δελφίνια και λοιπά κητώδη,
  • χιμπαντζήδες και λοιπά πρωτεύοντα,
  • ελέφαντες*** και
  • μεγάλα αιλουροειδή (όπως λιοντάρια, τίγρεις, τζάγκουαρ, κλπ),
δεδομένου μάλιστα ότι η συνέχιση της εκμετάλλευσης και του βασανισμού αυτών των ειδών δεν μπορεί να συνεισφέρει κατ’ ελάχιστο ούτε στη διατήρηση των άγριων πληθυσμών τους ούτε στη διαπαιδαγώγηση του κοινού, αντιθέτως μάλιστα συμβάλλει στη διαιώνιση στρεβλών εντυπώσεων και ξεπερασμένων αντιλήψεων.
Στις μέρες μας, είναι πλέον γνωστό ότι η ματαίωση της εκπλήρωσης ζωτικών αναγκών έχει σοβαρές επιπτώσεις αν όχι σε όλα, τουλάχιστον σε ορισμένα ζώα άγριων ειδών που έχουν μελετηθεί συστηματικά. Σήμερα πλέον, χάρη στην πρόοδο της Νευροεπιστήμης, γνωρίζουμε ότι η αιχμαλωσία αλλοιώνει τον εγκέφαλο των μεγάλων θηλαστικών και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την συμπεριφορά τους, ορατές και μετρήσιμες σε βιοχημικό και ιστολογικό επίπεδο.

Είναι αντίθετο προς την οποιαδήποτε αλήθεια να λέμε ότι τα φυλακίζουμε για να τα προστατεύσουμε. Είναι αναχρονιστικό να υποστηρίζουμε ότι διαιωνίζουμε την αιχμαλωσία τους για να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους. Είναι αδύνατον να τα κρατάμε σε "ζωολογικά πάρκα" ή ενυδρεία χωρίς να τα βασανίζουμε. Είναι υποκριτικό να λέμε ότι "τα αγαπάμε", και είναι πολύ σκληρό να διασκεδάζουμε με τον βασανισμό τους.


*Αξίζει να διαβάσετε επίσης την πολύ κατατοπιστική τοποθέτηση της κτηνιάτρου Άννας Κατωγυρίτη [anna/aboutγια τους ζωολογικούς κήπους και την θανάτωση του Μπαζού, εδώ: https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/360000/


***ELEPHANTS IN ZOOS: A LEGACY OF SHAMEΈρευνα της Born Free εκθέτει την δυστυχία των ελεφάντων στους ζωολογικούς κήπους και ζητά την απαγόρευση της αιχμαλωσίας τους (Μάιος 2022): https://www.bornfree.org.uk/news/elephants-in-zoos-a-legacy-of-shame/



ΚοινοποίησηStop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece) at  http://tinyurl.com/3cf8yu8d -- Vegaia -- Photo 


Περισσότερες αναρτήσεις για τους ζωολογικούς κήπους, εδώ: http://filikaki-blog.blogspot.com/search/label/Zoos









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου