Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Το Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζει 30 χρόνια χωρίς δελφιναρια, ενώ φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσιας

 


Τον Μάρτιο του 2023, η βρετανική οργανωση Marine Connection γιορτάζει 30 χρόνια από το κλείσιμο και του τελευταίου δελφιναριου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανανεωνοντας το αίτημα για θεσμοθέτηση της  απαγόρευσης εισαγωγής/εξαγωγής και έκθεσης στο κοινό αιχμαλώτων δελφινιων και άλλων κητωδών. 


Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, στις 8 Μαρτίου 1993, τα τελευταία δελφίνια, που ζούσαν αιχμάλωτα στο Flamingo Land του Yorkshire  του Ηνωμένου Βασιλειου, μεταφέρθηκαν στο Kolmården Zoo της Σουηδίας. Έκτοτε το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μια χώρα χωρίς κανένα δελφινάριο (dolphinarium-free country), το γεγονός αυτό όμως, σύμφωνα με την συνιδρυτρια της βρετανικής Marine Connection, Margaux Dodds, δεν είναι αρκετό. 

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι η αιχμαλωσία των κητωδών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει απαγορευτεί, τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Προς το παρόν, η διατήρηση δελφινιών σε αιχμαλωσία, ως θέαμα για το κοινό, δεν είναι παράνομη σε αυτήν την χώρα. Και, παρα τις επανειλημμένες συζητήσεις της οργάνωσης με την αρμόδια αρχή (Department for Environment, Food and Rural Affairs - DEFRA), η βρετανική νομοθεσία δεν προχώρησε ποτέ σε ολική και ξεκάθαρη απαγορευση. 

Στις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι κανόνες ευζωιας των κητωδων θέτουν πολύ υψηλά τον πηχυ και περιλαμβανουν πολύ αυστηρα κριτήρια και προϋποθέσεις για τα δελφινια, κατι που αποθαρρύνει κάθε απόπειρα εγκατάστασης νέου δελφιναριου, η απουσία ξεκάθαρης απαγορευτικής νομοθεσίας όμως παραμένει προβληματική. "Επαγρυπνουμε πάντα για κάθε φημολογούμενο επιχειρηματικό ενδιαφέρον στον τομέα αυτόν, δηλώνει η  Margaux Dodds, "και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την υλοποίηση του αιτήματος της απαγόρευσης, ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η βιομηχανία των δελφιναριων, που κερδοσκοπει συλλαμβάνοντας, αιχμαλωτίζοντας και εκθέτοντας δελφίνια και άλλα κητωδη, δεν θα αμαυρώσει ποτέ ξανά τις βρετανικές ακτές". 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μακραν ιστορία αιχμαλωσίας δελφινιών και άλλων κητωδών που κράτησε τρεις δεκαετιες. Από τις αρχές του 60, μέχρι τις αρχές του 90, υπήρχαν εκεί τουλάχιστον 30 δελφιναρια και κινητά τσίρκο κητωδών, μερικά από τα οποία είχαν στην κατοχή τους ακόμη και όρκες. Αυτές οι πάλαι ποτέ δημοφιλείς τουριστικές επιχειρήσεις όμως, σταδιακά έχασαν την υποστήριξη του κοινού, έτσι που στις αρχές του 1990 είχαν μείνει μόνο τέσσερεις. Η νέα οδηγία για την διατήρηση αιχμαλώτων κητωδών που εκδόθηκε τότε από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων που αφορούσαν στο μέγεθος των δεξαμενών και την ποιότητα του νερού, ανάγκασε τα λίγα εναπομείναντα δελφιναρια να κλείσουν, διότι δεν μπορουσαν να συμμορφωθούν.
Οι αυστηρές προδιαγραφές, μαζί με τις διαμαρτυρίες του κόσμου, οδήγησαν στο κλείσιμο και των τελευταίων δελφιναριων (Brighton Dolphinarium, Marineland in Morecabe, Flamingo Land in Yorkshire, και Windsor Safari Park dolphinarium). 

"Χωρίς αυτήν την αφοσίωση στον στόχο με υπομονή και επιμονή που μέτρησε πολλές μέρες, νύχτες, σαββατοκύριακα και αργίες, και χωρίς την ενημέρωση του κόσμου για το μαρτύριο που κρύβεται πίσω από το υποτιθέμενο "χαμόγελο" των δελφινιών, με ήλιο και βροχή, μπροστά και έξω από τις εγκαταστασεις των επιχειρήσεων, η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική", δηλωνει η Margaux Dodds. "Ωστόσο, ο κίνδυνος επανεμφάνισης δελφιναριων στο Ηνωμένο Βασιλειο είναι ακόμα υπαρκτός, λόγω της απουσίας νομοθεσίας που να απαγορευει την αιχμαλωσία των κητωδών, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει ν' αλλάξει."  


Πηγες









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου