Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Δελφινια: Προστασία η Εκμετάλλευση; (αναγνωρίζοντας παραπλανητικες πινακιδες)

 

Φυλακισμένα σε δεξαμενες, περιορισμένα σε κλειστούς όρμους η ελευθέρα στην ανοικτή θαλασσα, όλες τις εποχές του κόσμου και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, τα δελφίνια ασκούσαν πάντα μια ακαταμάχητη γοητεία στους ανθρώπους. Πολλοί θα ήθελαν να τα δουν, να τα αγγίξουν, να τα χαιδεψουν, να τα φιλήσουν η να φωτογραφηθούν μαζί τους. 

Όμως, οι περισσότεροι ξεχνούν ότι κανένα δελφίνι δεν κάνει χειραψία με τα πλευρικά του πτερύγια, δεν χαιρετά με την ουρά του και δεν δίνει φιλιά, αν δεν υποστεί ειδική εκπαίδευση για κάτι τέτοιο, μια εκπαίδευση που προϋποθέτει "σπάσιμο" της βιολογικής και  ψυχοδιανοητικης του αντίστασης, και βασιζεται στην στέρηση τροφης


Οι περισσοτερες επιχειρήσεις, που πουλούν διασκέδαση και "εξωτικό" τουρισμό, δεν αφήνουν καμία αυταπάτη του αγοραστικού κοινου ανεκμεταλλευτη, φροντίζοντας παράλληλα να κρατήσουν εφησυχασμενες τις συνειδήσεις με ψεύτικα ονόματα και παραπλανητικές πινακιδες. Έτσι, η κάθε εγκατάσταση που αυτοχαρακτηρίζεται ως "Καταφύγιο Άγριας Ζωής" δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στην πραγματικότητα, γι' αυτό και η επισκεψη σε κάθε μία από αυτές προϋποθέτει κατάλληλη ενημέρωση. 

Πινακίδες που παραπεμπουν σε επιστημονική έρευνα και εθελοντική προσφορά ενδέχεται να είναι παραπλανητικές, και πολλές επιχειρήσεις που αυτοχαρακτηριζονται ως "κέντρα αποκατάστασης και επανένταξης" εκμεταλλεύονται ευάλωτα ζωα και ευάλωτους επισκέπτες. 

Υπαρχουν δελφίνια που έχουν διασωθεί και δεν μπορούν να επιστρεψουν στην ανοικτή θάλασσα με ασφάλεια, αυτός όμως δεν είναι λόγος να γίνουν διασκεδαστές του κοινού, ούτε να εξαναγκάζονται σε διάφορα καραγκιοζιλικια για να εξασφαλίσουν την επιβίωση και την τροφή τους. 

Κανένα αληθινό κέντρο διάσωσης και κανένα καταφύγιο άγριας ζωής δεν εξαναγκάζει τα ζώα του να αλληλεπιδρούν με τους ανθρωπους κάτω από συνθήκες που προάγουν το στρες. 


Προκειμένου να συμβάλλει στην διάλυση της σύγχυσης που επικρατεί γύρω από το θέμα αυτό, η οργάνωση Dolphin Project, μετα από έρευνα, συνέταξε έναν οδηγό, στις υποδείξεις του οποίου οι απανταχού της γης καταναλωτές μπορούν να βρουν την κατάλληλη πληροφορηση, προκειμένου να στηρίξουν συνειδητα τις επιλογές τους. 




Ο οδηγός, σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά, έχει ως εξής: 



  • Ως αληθινό καταφύγιο ορίζεται ένας τόπος όπου μη απελευθερώσιμα δελφίνια που είχαν υποστεί εκμετάλλευση από την βιομηχανία των δελφιναριων μπορούν να ζήσουν με ηρεμία και αξιοπρέπεια. Είναι ένας τόπος όπου οι ανάγκες των δελφινιων καλύπτονται χωρίς δεσμευτικούς όρους που απαιτουν εκ μέρους τους την οποιανδηποτε "παροχή υπηρεσιών". 
  • Στους χώρους αυτούς δεν πραγματοποιείται καμία παράσταση και κανένα πρόγραμμα αλληλεπίδρασης των δελφινιών με τους ανθρώπους. Τα δελφίνια σιτίζονται χωρίς την υποχρέωση να δίνουν παραστάσεις η να εκδηλώνουν συμπεριφορες που αποτελούν προϊόν εκπαίδευσης. Στους επισκέπτες δεν προσφέρεται  η δυνατότητα  φωτογράφισης με τα δελφίνια έναντι αντιτιμου. 
  • Τα δελφίνια ζουν σε έναν περίκλειστο θαλάσσιο χώρο, μακρυά από ανθρωπογενείς θορύβους, κυκλοφορία οχημάτων και πολυκοσμία. Κάθε προσπάθεια έχει σκοπό να κάνει την ζωή τους όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητη και φυσιολογική.

  • Στα δελφίνια παρέχεται επαρκής τροφή και ιατρική φροντίδα. Ο χωρος τροφοδοτειται και με ζωντανά ψάρια, όποτε αυτό είναι δυνατό. 

  • Σε ένα αληθινό καταφύγιο, τα δελφίνια θεωρούνται ακούσια θύματα και όχι εθελουσιοι "πρεσβευτές". Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να τα αγγίζουν η να τα χειρίζονται με οποιονδήποτε τρόπο. 

  • Ένα αληθινό καταφύγιο προσφέρει στο κοινό εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η σύλληψη άγριων δελφινιων από την θάλασσα, ο εγκλεισμός, η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία, και η εκμετάλλευση σε παραστάσεις και ποικίλα προγράμματα αλληλεπιδρασης με τους ανθρώπους. 

  • Ένα αληθινό καταφύγιο έχει ως αρχή την αντίθεση της χρησιμοποίησης των δελφινιών ως τουριστική ατραξιόν με σκοπό την διασκέδαση. Αντιθέτως, ένα αληθινό καταφύγιο μπορεί να επιτρέπει την παρουσία επισκεπτών, για να τους επιμορφώσει σχετικά με τους λόγους εξ αιτίας των οποίων τα δελφίνια ΔΕΝ πρέπει να βρίσκονται στην αιχμαλωσια. 

  • Ενα αληθινό καταφύγιο αναγνωρίζει ότι τα δελφίνια είναι άγρια ζώα και ανήκουν στην θαλασσα, όπου πρεπει να ζουν ελευθερα. Ένα αληθινό καταφυγιο έχει την ελπίδα ότι οι επισκέψεις μπορούν να εφοδιάσουν το κοινό με αρκετές γνώσεις, έτσι ώστε ο κάθε επισκέπτης που φεύγει να εξηγήσει και σε άλλους (φίλους, γνωστούς η συγγενείς) γιατί δεν πρέπει να αγοράζουν εισηγητήριο για μια παράσταση η ένα πρόγραμμα κολύμβησης με δελφίνια.  

  • Ένα αληθινό καταφύγιο δημιουργείται για να φιλοξενήσει δελφίνια που δεν μπορούν να επιστραφούν με ασφάλεια στην ανοικτή θάλασσα.

  • Ένα αληθινό καταφύγιο δεν λέει ποτέ στους επισκέπτες ότι τα δελφίνια έχουν την ελεύθερη επιλογή να φύγουν όποτε θέλουν, καθώς αυτό αποκρύπτει το γεγονός ότι τα μη απελευθερώσιμα δελφίνια είναι εξαρτημένα από τους φροντιστές τους προκειμένου να επιβιώσουν. 

  • Κανένα δελφίνι δεν υπάρχει λόγος να γεννιέται στην αιχμαλωσία, γι' αυτό και, σε ένα αληθινό καταφύγιο, η αναπαραγωγή αιχμαλώτων δελφινιών απαγορεύεται

  • Ένα αληθινό καταφύγιο δεν δέχεται δωρεές από την βιομηχανία της αιχμαλωσίας, ούτε από την βιομηχανία της αλιείας του τόνου.

  • Σε ένα αληθινό καταφύγιο, η πρόσβαση επισκεπτών είναι περιορισμενη, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ηρεμία των δελφινιων.

  • Ένα αληθινό καταφύγιο πρέπει να επιβάλει στους επισκέπτες του σαφείς κανόνες συμπεριφορας, καθώς η ασφάλεια και η άνεση των ζώων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ένα αληθινό καταφύγιο αναγνωρίζει ότι οι επισκέπτες είναι "μουσαφιριδες", και τα ζώα είναι νοικοκυραίοι που δικαιούνται να απολαμβάνουν την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. 



ΠηγήSANCTUARY, OR MARINE PARK? at https://www.dolphinproject.com/campaigns/captivity-industry/sanctuary-or-marine-park/ 


Σχολιασμός και απόδοση στα ελληνικά by Gatouiti


Photo at https://m.facebook.com/filikaki.tataimou/albums/389596927766647/ [DECEPTIVE PHOTOS, via Filikaki]



Καταχωρηθηκε



Κοινοποιήθηκε: https://twitter.com/KPrimikiri/status/1680633955379191808

-- https://m.facebook.com/photo.php?fbid=806699951013660&id=100050209871163






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου