Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Πεθαίνοντας από αλληλεγγύη;

 


Την περασμένη Κυριακη, 16 Ιουλίου 2023, οι διασωστες της οργανωσης British Divers Marine Life Rescue ειδοποιήθηκαν από την τοπική αστυνομια για ένα κοπαδι από μαυροδελφινα που είχε προσαράξει μαζικα στις ακτές της νήσου Λιουις (Isle of Lewis) της Σκωτίας. 

Αρχικά αναφέρθηκε ότι, γύρω στα 55 ζώα, ανάμεσα στα οποία και αρκετά νεαρά, είχαν ανάγκη άμεσης βοήθειας. Λίγο αργότερα όμως, διαπιστώθηκε ότι μόνο 15 μαυροδελφινα ήταν ακόμη ζωντανά. Στο σημείο έσπευσαν το ταχύτερο δυνατόν τόσο οι τοπικές ομάδες διάσωσης (Marine Mammal Medics), όσο και ομάδες εμπειρογνωμόνων από διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων και η Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS)

Κατά την επισκοπηση, διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στα ζώα που είχαν ήδη καταλήξει υπήρχε ένα θηλυκό με εμφανή πρόπτωση του κόλπου, κάτι που αξιολογήθηκε ως ενδειξη δυστοκίας. Ως εκ τούτου, πιθανολογείται ότι ολόκληρο το κοπάδι οδηγήθηκε στα αβαθή νερά, ακολουθώντας ένα θηλυκό δελφίνι που υπέφερε γιατί δεν μπορούσε να γεννήσει. 

Πράγματι, τα μαυροδελφινα φημίζονται για τους ισχυρούς κοινωνικους τους δεσμούς, σε βαθμό που όταν ένα άτομο της στενής η της ευρύτερης οικογένειας αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που το υποχρεώνουν σε εκβρασμο (stranding), ολόκληρο το κοπάδι συμπαρίσταται και ακολουθεί. Ελληνικά ΜΜΕ τα αναφέρουν ως φάλαινες, όμως η σωστη απόδοση του όρου "pilot whale" στα ελληνικά δεν είναι "φάλαινα πιλότος" αλλά μαυροδελφινο.

Δυστυχώς, τα περισσότερα δελφίνια που βγαίνουν στην στεριά κινδυνεύουν να πεθάνουν από αφυδάτωση η κατάρρευση των εσωτερικών τους οργανων, καθώς το σώμα τους είναι προσαρμοσμένο μόνο για να κολυμπα και δεν αντέχει να υφίσταται την πίεση από το ίδιο του το βάρος. 

Οι διασώστες επιχείρησαν να επαναφέρουν στο νερο δύο από τα μαυροδελφινα που έδειχναν περισσότερο ζωηρά και ήταν πιο κοντά στην θάλασσα. Το ένα ξαναβγήκε αμέσως και λίγο αργότερα πέθανε, ενώ το άλλο κατάφερε να ξανακολυμπησει με επιτυχία και να απομακρυνθεί. 

Πολύ σύντομα, αλλά τρία μαυροδελφινα ξεψυχησαν, κατεβάζοντας των αριθμό των επιζώντων στα 12, από τα οποία τα 8 ήταν ενήλικα και τα 4 ήταν μωρά. Συνυπολογίζοντας διάφορους παράγοντες, μεταξύ άλλων και τον χρόνο παραμονής στην στεριά, ο κτηνιατρος αποφάσισε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν πολύ μικρες, η ταλαιπωρία των ζώων θα ήταν μεγάλη, και οτι η ευθανασία ήταν η πιο συμπονετική αποφαση

Οι νεκροτομες και λοιπές μεταθανάτιες εξετάσεις που θα ακολουθησουν αναμένεται να φωτίσουν περισσότερο αυτήν την θλιβερή ιστορία. Εκ πρώτης όψεως πάντως φαίνεται ότι, την περασμένη Κυριακή, περισσότερα από 50 μαυροδελφινα, σαν αυτά που, κάθε χρόνο, ακόμη και σήμερα, σφαγιάζονται δίχως έλεος στα νησιά Φερόε, εχασαν την ζωη τους, προκειμένου να ακολουθήσουν πιστά έναν από τους προαιώνιους νόμους του θαλάσσιου κόσμου των δελφινιών που είναι η αλληλεγγυη.


 

Με πληροφορίες από: 



Gatouiti


Καταχωρηθηκε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου