Οι γάτες που νοσούν από λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP) παρουσιάζουν νευρικά συμπτώματα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 30 τοις εκατό. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε εστιακές, πολυεστιακές ή διάχυτες αλλοιώσεις που εντοπίζονται στον εγκέφαλο, στον νωτιαίο μυελό και στις μήνιγγες. Πολλές φορές, η λοιμώδης περιτονίτιδα ευθύνεται για την πρόκληση μηνιγγοεγκεφαλίτιδας στις γάτες.
Τα νευρικά συμπτώματα συνοδεύουν συχνά την μη διαχυτική (ξηρή) μορφή της νόσου, είτε μόνα τους, είτε μαζί με συμπτώματα από άλλα οργανικά συστήματα, ως μέρος της συνολικής κλινικής εικόνας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, η νόσος εμφανίζεται ύπουλα, χωρίς συμπτώματα από άλλα συστήματα, και οι γάτες παρουσιάζουν μόνο νευρικές εκδηλώσεις, οι οποίες οφείλονται σε πυοκοκκιοωματώδη αγγειίτιδα, διαμεσολαβούμενη από ανοσοσύμπλοκα και εντοπιζόμενη στις μήνιγγες, τον εγκεφαλικό ιστό και το χοριοειδές πλέγμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Λόγω δε της φλεγμονώδους απόφραξης του αγγειακού συστήματος, ενδέχεται να εκδηλωθεί ακόμα και δευτεροπαθής υδροκέφαλος.
Οι οφθαλμικές βλάβες περιλαμβάνουν πρόσθια ραγοειδίτιδα, ιριδίτιδα, ιζήματα στον κερατοειδή, αμφιβληστροειδίτιδα και ανισοκορία. Οι προσβεβλημένες γάτες μπορεί να παρουσιάζουν ταυτοχρόνως και γενικά συμπτώματα, όπως ανορεξία και απώλεια σωματικού βάρους.
Σε μια αναδρομική μελέτη νευρικής μορφής FIP, εντοπίστηκαν τρία κλινικά σύνδρομα σύνδρομα: Τ3-L3 μυελοπάθεια (Θ3-Ο3), σύνδρομο του κεντρικού αιθουσαίου συστήματος, και πολυεστιακή νόσος του ΚΝΣ (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος).
Οι συνήθεις νευρικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αταξία, πάρεση, υπεραισθησία, νυσταγμό, επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές στην συμπεριφορά και την νοητική λειτουργία, και λειτουργική ανεπάρκεια των κρανιακών νεύρων.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο εξής: Η τεκμηρίωση της διάγνωσης, ιδίως της μη διαχυτικής (ξηρής) μορφής FIP, δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στον θετικό τίτλο όρου, ενώ ο αρνητικός τίτλος δεν αποκλείει την πιθανότητα νευρολογικής νόσου που σχετίζεται με FIP, καθώς τα ανοσοσυμπλέγματα μπορούν να διαφύγουν της ανίχνευσης με τυπικές δοκιμές.
Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν πλέον διαθέσιμα αντιικά φάρμακα αποτελεσματικά για την θεραπεία της FIP (όπως το νουκλεοσιδικό ανάλογο GS-441524), η θεραπευτική δοκιμή κρίνεται απολύτως θεμιτή και πολύ χρήσιμη για τον κλινικό κτηνίατρο - πόσω μάλλον που οι παρενέργειες δεν είναι σοβαρές, ενώ η θεραπευτική ανταπόκριση είναι πολύ γρήγορη. Τα γλυκοκορτικοειδή, αν και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρηγορητική θεραπεία της FIP, θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς φαίνεται ότι, όχι μόνο συσκοτίζουν την κλινική και ορολογική εικόνα εικόνα αλλά παρεμποδίζουν και το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Πηγή: Άρθρο της νευρολόγου κτηνιάτρου Simona Radaelli* με τίτλο "Neurological feline infectious peritonitis"at https://www.veterinary-practice.com/article/neurological-feline-infectious-peritonitis (Μάρτιος 2024)
*https://improveinternational.com.au/speakers/simona-radaelli/ -- https://www.vvs.vet/simona-radaelli-neurology-specialist/
More info about FIP:
- https://www.abcdcatsvets.org/guideline-for-feline-infectious-peritonitis/
- https://bova.vet/fip-resource-page/
- FIP Veterinarians Education (Fb)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου