Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών και στην Γαλλία: Το μεγαλύτερο δελφινάριο της Ευρώπης κλείνει οριστικά μετά από 55 χρόνια λειτουργίας

 


Το μεγαλύτερο δελφινάριο της Ευρώπης, το Marineland of Antibes, γνώρισε κάποτε μεγάλες δόξες στην Γαλλική Ριβιέρα από το 1970, όταν ο παλαίμαχος του Β' Παγκόσμιου πολέμου, βιομήχανος πλαστικών, Roland de la Poype, ήρθε να εφαρμόσει στην Γαλλία τα "πρότυπα" που συνάντησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τώρα που η επιχείρηση έκλεισε οριστικά, εγείρεται ζήτημα για την τύχη των κητωδών που στεγάζονται εκεί. Στο δελφινάριο υπάρχουν αυτήν την στιγμή 2 όρκες (η 23χρονη Wikie και ο γιος της, Keijo) και 12 ρινοδέλφιναΌπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Γαλλίδα υπουργός περιβάλλοντος Agnès Pannier-Runacher, δήλωσε την αντίθεση της να μεταφερθούν αυτά τα ζώα στην Ιαπωνία. 

Το δελφινάριο είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί στην γαλλική νομοθεσία που έχει απαγορεύσει την κατοχή κητωδών σε αιχμαλωσία από τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Οι φιλοζωικές οργανώσεις επιθυμούν την μεταφορά των ζώων σε κάποιο θαλάσσιο καταφύγιο, αν και το ισπανικό Loro Parque -το μόνο με όρκες σε αιχμαλωσία στην Ισπανία- προσφέρεται να τα φιλοξενήσει. Μια τέτοια προοπτική δεν κρίνεται ευνοϊκή για τα ζώα, καθώς αυτά θα μεταφερθούν από το ένα τσίρκο στο άλλο. Καθώς μάλιστα όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο σκοπεύουν να απαγορεύσουν την αιχμαλωσία των κητωδών, η ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική. 

Η Υπεύθυνη Προγράμματος της οργάνωσης World Animal ProtectionSanne Kuijpers, επισημαίνει την ανάγκη της μελλοντικής εξασφάλισης της Ευζωίας των ζώων. "Η World Animal Protection χαιρετίζει την παύση λειτουργίας του δελφινάριου, εκφράζει όμως τις ανησυχίες της για την τύχη των ζώων", λέει. "Η Wikie και ο Keijo που γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία έχουν γίνει επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Φήμες που ήθελαν τις όρκες να πωλούνται σε ενυδρείο της Ιαπωνίας διαψεύστηκαν και, ενώ οι γαλλικές αρχές έχουν εκφράσει την προτίμηση της μεταφοράς τους στο θαλάσσιο καταφύγιο Whale Sanctuary Project, στην Νέα Σκωτία του Καναδά, ούτε αυτή η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί αβασάνιστα".  

Το υπό κατασκευή καταφύγιο είναι πρόθυμο να δεχθεί τις όρκες, μια τέτοια μεταφορά όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία ή και τη ζωή τους. Μια άλλη προοπτική είναι το Loro Parque στην Τενερίφη της Ισπανίας, όμως, εκεί, οι όρκες θα μείνουν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους σε μια τσιμεντένια δεξαμενή, όπου θα γονιμοποιούνται με το ζόρι και θα αναγκάζονται να δίνουν παραστάσεις για το κοινό. Εδώ πέθανε πρόσφατα ο Keto, η όρκα που σκότωσε τον εκπαιδευτή Alexis Martínez, την παραμονή Χριστουγέννων του 2009, δύο μήνες πριν τον τραγικό θάνατο και της Dawn Brancheau στο SeaWorld Orlando.

"Είναι καιρός, σε όλες τις χώρες του κόσμου, η σύλληψη  και η αναπαραγωγή κητωδών στην αιχμαλωσία να απαγορευτεί. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει", λέει η Kuijpers. "Η νομοθεσία που θεσπίστηκε στην Γαλλία θα πρέπει να γίνει πυξίδα προόδου. Όλες οι χώρες που διατηρούν αιχμάλωτα κητώδη είναι καιρός να απαγορεύσουν τόσο την σύλληψη από την θάλασσα όσο και την αναπαραγωγή τους. Για τις όρκες και τα δελφίνια, πρέπει να φροντίσουμε ώστε αυτή να είναι η τελευταία γενιά που υποφέρει στην αιχμαλωσία"

Πέρα από αυτό όμως, η Kuijpers τονίζει την ανάγκη μιας ακόμα παγκόσμιας δράσης: "Χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και ο Καναδάς πρέπει να δημιουργήσουν θαλάσσια καταφύγια για δελφίνια και όρκες", λέει. "Γιατί μόνον εκεί τα πρώην αιχμάλωτα ζώα θα μπορέσουν να βρουν την φροντίδα που έχουν ανάγκη". 


Image via Dolphin Project (Fb) at https://www.facebook.com/photo?fbid=995090272657819

For English and sources go at https://filikaki-blog.blogspot.com/2025/01/blog-post.html 

ΥΓΟ κόσμος αλλάζει, ακόμη κι' αν αυτό δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Εν προκειμένω, στην Γαλλία, η απαγόρευση θεσμοθετήθηκε έμμεσα και εφαρμόζεται σταδιακά. (Για την ιστορία που προηγήθηκε, βλ. Fb). Σημειωτέον ότι απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών θεσπίστηκε (μετά από πολλά χρόνια αγώνων), από τον περασμένο Νοέμβριο, και στο Βέλγιο, αν και με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής μέχρι το 2037.


More items about Dolphins and Dolphin Captivity at https://gatouiti-blog.blogspot.com/2021/08/blog-post_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου