Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

"Cat Declawing": η νόμιμη κακοποίηση της γάτας στις "πολιτισμένες" χώρες

Αφιερωμένο όχι μόνον στις γάτες, αλλά και στις τίγρεις που ακρωτηριάζονται συστηματικά στις ιδιωτικές συλλογές και σε μερικούς ζωολογικούς κήπους, και σήμερα "γιορτάζουν" την παγκόσμια ημέρα τους*.

 

Ονομάζομαι
Dr. Hugh Chisholm, είμαι συνταξιούχος κτηνίατρος, και έχω ασχοληθεί αποκλειστικά με γάτες για περισσότερα από 25 χρόνια. Διευθύνω το πρόγραμμα για την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των δακτύλων στις γάτες του Καναδά (Atlantic Canada’s Director for The Paw Project) και ντρέπομαι που το λέω αλλά, στην αρχή της καριέρας μου, έκανα αρκετές τέτοιες επεμβάσεις. Τότε, ένοιωθα πάντοτε πολύ άσχημα, αυτό όμως ήταν κάτι που το δεχόμουν ως αναγκαία και θεμιτή διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων που μερικές γάτες δημιουργούσαν στο σπίτι... Συζητώντας κάποια μέρα με έναν συνάδελφό μου από το Βανκούβερ, ο οποίος δεν έκανε τέτοιες επεμβάσεις στην κλινική του, αποφάσισα να αλλάξω πορεία. 

Η χειρουργική αφαίρεση της τελευταίας φάλαγγας των δακτύλων της γάτας είναι, εδώ και πολλές δεκαετίες, μια επέμβαση ρουτίνας για τους κτηνιάτρους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Βραζιλία, την Γερμανία, την Αυστραλία και άλλες χώρες**, αυτή η επέμβαση είναι παράνομη, καθώς θεωρείται απάνθρωπη. Πράγματι, οι σημερινές γνώσεις μας για τον πόνο και την συμπεριφορά της γάτας δεν επιτρέπουν άλλη ανοχή σε τέτοιες μορφές κακοποίησης. Οι γάτες από την φύση τους είναι ζώα που έχουν δάκτυλα και νύχια, και ως τέτοια θα πρέπει να τα δεχτούμε. Τα ζώα αυτά ξύνουν τα νύχια τους πάνω σε διάφορα αντικείμενα, για να τα τροχίσουν. Χωρίς αυτήν την απολύτως φυσιολογική αυτοπεριποίηση, τα νύχια θα μεγάλωναν υπέρμετρα και θα διατρυπούσαν τα "μαξιλαράκια" των ποδιών τους. Η τριβή των νυχιών όμως εξυπηρετεί και έναν επί πλέον σκοπό, καθώς αφήνει πάνω στα αντικείμενα ένα μήνυμα που γίνεται αντιληπτό από άλλες γάτες και παρέχει πληροφορίες για την "ιδιοκτησία" και την εδαφική κυριαρχία της συγκεκριμένης περιοχής, κι' αυτό αποτελεί έναν επί πλέον λόγο που καθιστά αυτήν την συμπεριφορά όχι μόνον φυσιολογική αλλά και αναγκαία για την ψυχοδιανοητική τους ισορροπία.  

Αυτό που κάνουν οι κτηνίατροι πραγματοποιώντας το συγκεκριμένο χειρουργείο και αφαιρώντας την τελευταία φάλαγγα του κάθε δακτύλου των μπροστινών ποδιών μαζί με τα νύχια, είναι, πολύ απλά, ένας ακρωτηριασμός πολλαπλασιασμένος επί δέκα. Μπορείτε να δείτε το ισοδύναμο αυτής της εκτομής σε ένα ανθρώπινο χέρι στην εικόνα που επισυνάπτεται παραπλεύρως. Η απάνθρωπη αυτή πρακτική παραμένει νόμιμη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, αφ' ενός γιατί πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς είναι [1, 2, 3] και αφ' ετέρου γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κτηνιάτρων, οι οποίοι την παρουσιάζουν ως επέμβαση ρουτίνας.     

Οι ακρωτηριασμένες γάτες υποφέρουν από μια πληθώρα προβλημάτων, μεταξύ των οποίων οι μικροβιακές επιπλοκές, το ξανα-φύτρωμα των νυχιών, ο χρόνιος πόνος στις πατούσες, καθώς επίσης και ο πόνος σε άλλα σημεία του σώματος, εξ αιτίας της μετατόπισης του κέντρου βάρους τους (αρθρίτιδες). Ο χρόνιος πόνος είναι επίσης αίτιο για την εκδήλωση προβλημάτων συμπεριφοράς***, όπως το δάγκωμα, το "μαρκάρισμα" σε διάφορα σημεία του σπιτιού με ούρα και κόπρανα, και η κατάθλιψη. 

Ο Καναδικός Κτηνιατρικός Σύλλογος (Canadian Veterinary Medical Association) έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην συγκεκριμένη πρακτική [declawing-position-statement], την οποία περιγράφει ως μερικό ακρωτηριασμό των δακτύλων και όχι ως απομάκρυνση των νυχιών, όπως ψευδεπίγραφα δηλώνεται με τον όρο "de-clawing". "Καταδικάζουμε τις γάτες σε ένα άσκοπο μαρτύριο", δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου, Dr. Troy Bourque. "Από ηθική και επιστημονική άποψη, η επέμβαση αυτή είναι απαράδεκτη, καθώς δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στις γάτες, αντιθέτως μάλιστα μπορεί να έχει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και στην συμπεριφορά τους". Δυστυχώς, η θέση του Καναδικού Κτηνιατρικού Συλλόγου δεν αρκεί για να αλλάξει την νομοθεσία, καθώς στον Καναδά, όπως και στις ΗΠΑ, οι επί μέρους νομοθετικές διατάξεις καθορίζονται σε τοπικό επίπεδο. Προκειμένου να ισχύσει η απαγόρευση, θα πρέπει η αρνητική θέση να υιοθετηθεί από τον κάθε ένα τοπικό κτηνιατρικό σύλλογο ξεχωριστά.


Πηγή: What’s All The Fuss About Cat Declawing? Posted by Hugh Chisholm, May 15, 2017 at tuxedostan.com

Απόδοση στα ελληνικά, Filikaki

 

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ: https://pawproject.org/ -- about -- facebook -- paw repair surgery -- youtube

 

ANIMAL WELFARE RESOURCES -> Animal Welfare & Declawing Info -> pdf

 

 

 



 

 

 

The Truth About Declawinggoogle/search -- google/search/images -catsinternational 

Ozzy Osbourne -- PeTA -- HEALTH PROBLEMS DUE TO DECLAWING

 

Σχετικοί σύνδεσμοιhttps://www.declaw.com/useful-links


Παραπομπές

*Σήμερα διασώζονται μόλις 4000 άγριες τίγρεις που βρίσκονται στην Ασία και, σε σύγκριση με τον 20ο αιώνα, ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 96%. Οι τίγρεις έχουν ήδη εξαφανιστεί από μερικές ασιατικές χώρες, ενώ η Ινδία υπολογίζεται ότι φιλοξενεί περισσότερο από τον μισό πληθυσμό που υπάρχει παγκοσμίως. Στην Κίνα, την Ταϋλάνδη, το Λάος, το Βιετνάμ και την Νότια Αφρική διατηρούνται περισσότερες από 8000 τίγρεις σε κατάσταση αιχμαλωσίας χωρίς να εξυπηρετούν κανέναν σκοπό διατήρησης του είδους. Αντιθέτως μάλιστα, η αιχμαλωσία τροφοδοτεί το παράνομο εμπόριο, συντελώντας στον αφανισμό των ελεύθερων πληθυσμών. (Environmental Investigation Agency -- eia-international.org -- international-tiger-day -- exploitation -- https://www.wwf.gr//ti_kanoume/fysh/apeiloumena_eidh/tigri)

**Στην Ελλάδα, κάθε ακρωτηριασμός στερούμενος ιατρικής ένδειξης είναι παράνομος βάσει του Νόμου 4039/2012, άρθρο 16 

*** Η εκτομή της τρίτης φάλαγγας των δακτύλων καταδικάζει τις γάτες να πονούν διαρκώς σε όλη τους τη ζωή, καθώς προκαλεί συνεχή καταπόνηση στις αρθρώσεις των ποδιών και της σπονδυλικής στήλης. Λόγω του επίμονου πόνου, οι ακρωτηριασμένες γάτες εμφανίζουν πολύ συχνά και διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να τις οδηγήσουν στην εγκατάλειψη και την ευθανασία. Το Declawing είναι νόμιμο σχεδόν σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ (με εξαίρεση την Νέα Υόρκη). [Declawed cats abandoned and needing a home, facebook group, The International Coalition Against Declawing]. Υπολογίζεται ότι 25% των γατιών στις ΗΠΑ έχουν υποστεί χειρουργικό ακρωτηριασμό στα δύο ή και στα τέσσερα πόδια, ενώ 50% των Αμερικανών "φιλόζωων" δεν βλέπουν τον λόγο να διαφωνήσουν με μια τέτοια πρακτική ( bbc, arf-il.org). Κατόπιν τούτου είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς (και εξ ίσου δύσκολο να μην το πει): Ας κοιτάξουν λιγάκι και "τα του οίκου τους" όλοι αυτοί που δεν χάνουν ευκαιρία να κατηγορούν την Ελλάδα για σκληρή μεταχείριση των ζώων...

  


Αυτή είναι η Pasha, μια πέρσικη γατούλα από την Καλιφόρνια που πρώτα ακρωτηριάστηκε και στην συνέχεια προσκομίστηκε στον κτηνίατρο για ευθανασία, γιατί δεν χρησιμοποιούσε την άμμο (litter box), εξ αιτίας του πόνου (ή της μνήμης του πόνου που έχει προκληθεί από την επέμβαση), για τις ανάγκες της. Ο κτηνίατρος την λυπήθηκε και ανέθεσε την φροντίδα της στην οργάνωση Paw Project, η οποία τώρα προσπαθεί να της βρει ένα καινούργιο σπίτι. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να διακρίνει κανείς την ύστατη προσπάθεια ενός φρικτά καταπονημένου ζώου να διατηρήσει τα τελευταία αποθέματα αξιοπρέπειας που του έχουν απομείνει, η οποία είναι εμφανής στην έκφραση του προσώπου του, μαζί με τον φόβο και την απόγνωση. (Μάιος 2021). Δείτε την ανάρτηση (μαζί με τα σχόλια που την συνοδεύουν) εδώ και εδώ (photo1, photo2, photo3). Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν μιλάμε απλώς για μεμονωμένα περιστατικά παράνομης κακοποίησης, αλλά για έναν ακαταμάχητο συνδιασμό της βλακείας με την απολύτη ανευαισθησία και αλαζονεία, που αναπόφευκτα προαναγγέλει μαζικά εγκλήματα κατά της ζωής (εγκλήματα ατιμώρητα και νόμιμα βεβαίως βεβαίως). Αναμφίβολα, είναι δύσκολο να σώσεις τα ζώα από τους "βάρβαρους", και ακόμα πιο δύσκολο να τα σώσεις από τους "πολιτισμένους". Κανείς δεν θα τιμωρήσει τον "επιστήμονα" που ακρωτηρίασε αυτό το ζώο, και κανείς δεν θα αποτρέψει τους ανθρώπους που το εγκατέλειψαν να πάρουν άλλο. Γιατί ΕΤΣΙ έχουν μάθει κάποιοι "φιλόζωοι" να "σχετίζονται" και να "αγαπούν"! Ποια γελοία συμφέροντα και ευτελείς διαπλοκές εξυπηρετεί αυτή η νομιμότητα, και πόσα ακόμα χρόνια αγώνες θα χρειαστούν για να αλλάξουν αυτές οι χώρες την νομοθεσία τους;

Update: Τελικά, η Pasha στάθηκε τυχερή και βρήκε καινούργιο σπίτι [The Paw Project -- coleandmarmalade]. 

 

PAW REPAIR SURGERY: Από το 2000, γύρω στα 70 μεγάλα αιλουροειδή (λιοντάρια, τίγρεις, κουγκαρ, λεοπαρδάλεις και τζάγκουαρντ) έχουν δεχθεί χειρουργική απόπειρα αποκατάστασης με ικανοποιητικό αποτελεσμα (εξάλειψη του πονου και βελτίωση της κινητικότητας). Το πρόγραμμα ξεκίνησε η Αμερικανίδα κτηνίατρος Jennifer Conrad.


Tweeted

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου