Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Τέλος αιχμαλωσίας για τους ελέφαντες στους ζωολογικούς κήπους της Βρετανίας


 

Το τέλος της αιχμαλωσίας των ελεφάντων στους ζωολογικούς κήπους της Βρετανίας θα σημάνει, μεταξύ άλλων, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των ζώων που εισηγήθηκε ο υπουργός περιβάλλοντος Zac Goldsmith, και αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί. 

Η εισήγηση  υποστηρίζεται από εκτενή αναφορά σχετική με την ευζωία των ελεφάντων, στην οποία καταδεικνύεται ότι οι φυσιολογικές συμπεριφορές και προδιαθέσεις των ζώων που ανήκουν σε αυτό το είδος δεν είναι δυνατόν να εκφραστούν στις εγκαταστάσεις των ζωολογικών κήπων. "Οι ελέφαντες είναι συναισθανόμενα όντα που διαθέτουν εξαιρετική ευφυία, είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά, και δημιουργούν πολυσύνθετους οικογενειακούς δεσμούς που διαρκούν μια ζωή", επισημαίνει ο βιολόγος και διευθύνων της οργάνωσης Humane Society International, Audrey Delsink. Έχουν ανάγκη από μεγάλο ζωτικό χώρο για ελεύθερη περιπλάνηση με άλλα άτομα του είδους τους, και μόνον έτσι μπορούν να εκφράσουν φυσιολογική συμπεριφορά και να εξασφαλίσουν βιολογική και συναισθηματική ευεξία. Στην αιχμαλωσία εκδηλώνουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως κήλες, αρθρίτιδες και ψυχοδιανοητικές διαταραχές. Στην φύση, το προσδόκιμο ζωής ενός ελέφαντα μπορεί να ξεπεράσει τα 50 χρόνια, ενώ στην αιχμαλωσία φτάνει μόλις τα 17.

Με την ψήφιση της νέας νομοθεσίας, οι 51 ελέφαντες που υπάρχουν σήμερα στην Βρετανία, σε 11 διαφορετικούς ζωολογικούς κήπους, θα οδηγηθούν σε ελεγχόμενη απελευθέρωση και δεν θα αντικατασταθούν από άλλους που είτε θα έχουν συλληφθεί από την φύση είτε θα έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία.

Η Βρετανία απαγόρευσε την χρησιμοποίηση άγριων ζώων στο τσίρκο και προστέθηκε στην λίστα των χωρών που δεν επιτρέπουν την χρησιμοποίηση ζώων σε παραστάσεις. Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αντιτίθεται στους ζωολογικούς κήπους και τα ενυδρεία που διατηρούν άγρια ζώα μακρυά από το φυσικό τους περιβάλλον. "Εκτός από τους ελέφαντες, και τα θαλάσσια θηλαστικά υποφέρουν εξ ίσου, καθώς και αυτά είναι ζώα πολύ κοινωνικά και μακρόβια, και στην αιχμαλωσία δεν μπορούν να εκφράσουν τις φυσιολογικές συμπεριφορές που ορίζει το είδος τους", υποστηρίζει ο Delsink. "Τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως και οι ελέφαντες, στην αιχμαλωσία εκδηλώνουν αφύσικες συμπεριφορές γνωστές ως στερεοτυπίες, επαναλαμβανόμενες και άσκοπες, με τις οποίες προσπαθούν να μετριάσουν το στρες και την ανία."

Ο Delsink έδωσε έμφαση στις επιστημονικές έρευνες του Bob Jacobs, ο οποίος είναι καθηγητής Νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο Κολοράντο και υποστηρίζει ότι ο εγκλεισμός μεγαλόσωμων θηλαστικών στους ζωολογικούς κήπους και τα ενυδρεία μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές διαταραχές και να αλλοιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου τους. "Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τις έρευνες του καθηγητή Jacobs και πολλών άλλων επιστημόνων που τεκμηριώνουν αυτές τις νευρολογικές διαταραχές", δηλώνει ο Delsink. "Η επερχόμενη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μια επίσημη απόδειξη που μας υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τα ζώα για χάρη της δικής μας διασκέδασης, στο όνομα μιας υποτιθέμενης 'εκπαιδευτικής αξίας'. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει να μας προσφέρει μυριάδες εκπαιδευτικές μεθόδους υψηλής αξιοπιστίας και να μας διδάξει τα πάντα, από τις μαύρες τρύπες του διαστήματος μέχρι τους δεινόσαυρους, πράγματα δηλαδή τα οποία είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, παρά το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουμε να τα δούμε ποτέ."

 

Πηγή (και περισσότερες πληροφορίες): UK to Ban Keeping Elephants Captive in Zoos and Safari Parks

Φωτογραφία: google.gr/search


Σχετικοί σύνδεσμοι

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να απαγορεύσει τους ελέφαντες στους ζωολογικούς κήπους

Αγγλία: 13 ελέφαντες από τον ζωολογικό κήπο θα απελευθερωθούν στην άγρια φύση της Kένυας -- lifo.gr

Η αιχμαλωσία αλλοιώνει τον εγκέφαλο των μεγαλόσωμων θηλαστικών  

Η δυστυχία των ελεφάντων στους ζωολογικούς κήπους

 

ΥΓ. Αυτά συμβαίνουν εν έτει 2021 στην Μεγάλη Βρετανία. Στην Ελλάδα, πολλά πράγματα (σωστά και λανθασμένα) γίνονται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Όταν, για παράδειγμα στις ΗΠΑ (η χώρα που εισήγαγε στον κόσμο την μόδα των δελφιναρίων) οι αντιδράσεις εναντίον της αιχμαλωσίας των κητωδών άρχισαν να φτάνουν στην κορύφωσή τους συμπαρασύροντας την παγκόσμια κοινή γνώμη, εμείς καλωσορίσαμε τα πρώτα στην ιστορία της Ελλάδας αιχμάλωτα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (2010). Και όταν η διεθνής επιστημονική κοινότητα είχε πλέον περίτρανα αποδείξει ότι, ακόμα και κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, η αιχμαλωσία αποτελεί βασανιστήριο για τους ελέφαντες, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θεώρησε καλό και συμφέρον να εμπλουτίσει τη συλλογή του με δύο ασιατικούς ελέφαντες (2015). 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου