Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Καταρρίπτοντας τους κυριότερους ισχυρισμούς των επιχειρήσεων με αιχμάλωτα δελφίνια

 

Απόδοση στα Ελληνικά άρθρου του επικεφαλής της καμπάνιας Wildlife Not Entertainers της οργάνωσης World Animal ProtectionNick Stewart, που δημοσιεύτηκε στις 23/10/2019, στο Animals in the wild blog, με τίτλο "The seven biggest lies the captive dolphin industry tells"

 

 

Η αιχμαλωσία των δελφινιών και λοιπών κητωδών συντηρείται από μια παγκόσμια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προσπαθεί να κρατήσει την επισκεψιμότητα των επιχειρήσεών της με ισχυρισμούς που απέχουν πολύ απ' την αλήθεια.

 

 

 

 

Ισχυρισμός πρώτος: Τα δελφινάρια έχουν εκπαιδευτική αξία. 

Αλήθεια: Παρακολουθώντας μια παράσταση, βλέπουμε ζώα που έχουν εκπαιδευτεί έτσι ώστε να συμπεριφέρονται αφύσικα και παρά την θέλησή τους. Αυτό δεν βλάπτει μόνον τα ίδια τα δελφίνια αλλά και τα παιδιά, τα οποία μαθαίνουν να απαξιώνουν τους αδύναμους, και διδάσκονται ότι η ελευθερία δεν είναι κάτι που τα ζώα δικαιούνται. 

 

Ισχυρισμός δεύτερος: Τα δελφίνια στην αιχμαλωσία έχουν πάψει να είναι άγρια ζώα. 

Αλήθεια: Τα δελφίνια δεν μπορούν να γίνουν κατοικίδια μόνο και μόνο επειδή παραμένουν φυλακισμένα. Η εξημέρωση των ζώων είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια και ειδικές συνθήκες για να ολοκληρωθεί. Τα αιχμάλωτα δελφίνια παραμένουν άγρια ζώα και οι ανάγκες τους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν μέσα σε τέτοιους χώρους. Ακόμα και αυτά που γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία δεν μπορούν να συμπεριφερθούν ως κατοικίδια. Για τα άγρια ζώα, ο εγκλεισμός τους σε φυλακές δεν μπορεί να θεωρηθεί προστασία, και μπορούμε να τα βοηθήσουμε μόνον προστατεύοντας το φυσικό τους περιβάλλον. 

 

Ισχυρισμός τρίτος: Τα δελφινάρια έχουν μεγάλη αξία ως χώροι έρευνας και διατήρησης των ειδών. 

Αλήθεια: Τα περισσότερα αιχμάλωτα δελφίνια ανήκουν σε είδη που ΔΕΝ απειλούνται με εξαφάνιση. Τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν επανενταχθεί στο φυσικό τους περιβάλλον λιγότερα από 40 δελφίνια, ενώ εκείνα που γεννιούνται στην αιχμαλωσία ΔΕΝ είναι απελευθερώσιμα. Εδώ δεν μιλάμε για επιστήμη αλλά για διασκέδαση. 

 

Ισχυρισμός τέταρτος: Τα αιχμάλωτα δελφίνια επιζητούν την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. 

Αλήθεια: Όταν είναι ελεύθερα, τα δελφίνια χαρακτηρίζονται από έμφυτη περιέργεια και ευφυία, και συχνά επιζητούν να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν ανθρώπους που τυχαίνει να συναντήσουν. Αυτό όμως είναι κάτι που γίνεται με δική τους ελεύθερη επιλογή. Στην αιχμαλωσία συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό, καθώς τα δελφίνια υπόκεινται σε στέρηση τροφής, προκειμένου να μάθουν να εκτελούν συγκεκριμένες εντολές. Μας πλησιάζουν, όχι γιατί επιθυμούν να αλληλεπιδράσουν μαζί μας, αλλά γιατί αυτό είναι μέρος της δουλειάς που έχουν μάθει να κάνουν προκειμένου να κερδίσουν την τροφή τους. Μπορεί να δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με τους εκπαιδευτές τους, αυτό όμως συμβαίνει διότι δεν έχουν άλλη επιλογή.  

 

Ισχυρισμός πέμπτος: Στα δελφίνια αρέσει να λαμβάνουν μέρος σε παραστάσεις. 

Αλήθεια: Τα αιχμάλωτα δελφίνια δεν πραγματοποιούν τα όνειρά τους αλλά αναγκάζονται να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Η παράσταση είναι γι' αυτά ένα επιβεβλημένο "επάγγελμα" με το οποίο κερδίζουν την τροφή τους, κι' αυτό από μόνο του είναι το πιο αφύσικο πράγμα που υπάρχει στον κόσμο. Μπορεί να φαίνεται πως "χαμογελούν"*, αυτό όμως δεν είναι παρά μια ψευδής εντύπωση που οφείλεται στο σχήμα του προσώπου τους.


Ισχυρισμός έκτος: Τα αιχμάλωτα δελφίνια είναι ευτυχισμένα και υγιή. 

Αλήθεια: Στην αιχμαλωσία, μπορεί μερικά δελφίνια να ζούν λίγο περισσότερο, αυτό όμως είναι κάτι που το πληρώνουν πολύ ακριβά. Υποφέρουν από έλλειψη ερεθισμάτων και ανία. Κολυμπούν σε ατελείωτους επαναλαμβανόμενους κύκλους. Μερικά γίνονται ευερέθιστα και κάνουν επιθέσεις στους συντρόφους τους. Συχνά καταστρέφουν τα δόντια τους μασώντας τους τοίχους και τα κάγκελα της δεξαμενής τους. Κάποια από αυτά μάλιστα, πιστεύεται ότι αυτοκτονούν, σταματώντας την εθελούσια αναπνοή τους. Για να μην αναφερθούμε και στις επιπτώσεις που έχει πάνω τους η χλωρίνη και η υπερέκθεση στον ήλιο μέσα στις ρηχές και έρημες δεξαμενές.


Ισχυρισμός έβδομος: Το περιβάλλον των δελφιναρίων μοιάζει με το φυσικό. 

Αλήθεια: Οι δεξαμενές δεν μοιάζουν σε τίποτα με την ανοικτή θάλασσα, που είναι γεμάτη με διάφορα ζώα και φυτά και διαθέτει τεράστια ποικιλομορφία. Στην ανοικτή θάλασσα, τα δελφίνια διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα, ενώ στις δεξαμενές ο ζωτικός χώρος που τους παρέχεται είναι 200.000 φορές μικρότερος από τον φυσικό. Στην ανοικτή θάλασσα, τα δελφίνια συμβιώνουν συμμετέχοντας σε μεγάλες ομάδες και οικογένειες. Στην αιχμαλωσία αναγκάζονται να αποχωριστούν τις μητέρες τους πρόωρα και να οδηγηθούν σε επιθετική συμπεριφορά και σε μεταξύ τους καυγάδες. 

 

 

Photo at World Animal Protection - facebook, via  Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece)

 

Παραπομπή

*Τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελο των δελφινιών. Πλήρης έκθεση από την οργάνωση World Animal Protection εδώ [pdf]

 

facebook 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου