Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Ο εμβολιασμός, οι "αρνητές" και η σιωπή των φίλων μας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΟΙ επιστήμονες κατασυκοφαντούνται ως ακροδεξιοί, συνωμοσιολόγοι και "αντιεμβολιαστές";

Κείμενο βασισμένο στην έρευνα της Νέλλης Ψαρρού* με τίτλο "Υποχρεωτικός Εμβολιασμός Δίκαιο και Βιοηθική", και ειδικότερα στο κεφάλαιο "Ακροδεξιοί-συνωμοσιολόγοι-αρνητές": το βολικό τρίπτυχο

 

Είναι απορίας άξιο το γιατί, την στιγμή που έγινε εμφανές ότι η πανδημία χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς και όχι υγειονομικούς σκοπούς, αρκετοί από τους συνήθεις υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι απλώς υιοθέτησαν το κυρίαρχο αφήγημα σωπαίνοντας, αλλά καταφέρθηκαν με σφοδρότητα εναντίον κάθε διαφορετικής άποψης. Σαν να μην διαφοροποιούνται ούτε κατ' ελάχιστο από την κυρίαρχη προπαγάνδα, συμπεριφέρονται λες και αντιμετωπίζουν ως ιδεολογικούς εχθρούς όσους αντιδρούν στην αντιεπιστημονική αυθαιρεσία, στην αδιανόητη αλαζονεία και στην παράνοια. 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΟΙ επιστήμονες κατασυκοφαντούνται ως ακροδεξιοί, συνωμοσιολόγοι και "αρνητές"; Έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποιοι γιατροί υφίστανται όχι μόνον λογοκρισία αλλά και δολοφονία χαρακτήρα, καθώς ταξινομούνται στην κατηγορία των "αντι-εμβολιαστών", χωρίς οι ίδιοι να εκφραστούν εναντίον των εμβολίων, όντας μάλιστα και εμβολιασμένοι; 
 

Εκείνοι που δεν υιοθετούν αβασάνιστα διάφορες "θεωρίες συνωμοσίας", ευλόγως δεν μπορούν να δεχτούν υπεραπλουστευτικές ερμηνείες εγγενώς περίπλοκων φαινομένων. Το πώς θα ερμηνεύσει κανείς τα δεδομένα είναι θέμα υποκειμενικό, τα σημερινά δεδομένα όμως, είναι εντελώς αντικειμενικά. Συνωμοσία σημαίνει εν κρυπτώ σχεδιασμός, όμως εδώ οι κρατούντες μιλούν ανοιχτά και, αν υπάρχει ένα σχέδιο, αυτό συνίσταται στην εργαλειοποίηση της οποιασδήποτε συνθήκης, πόσο μάλλον όταν η συνθήκη εμπεριέχει φόβο. Εν προκειμένω, ο φόβος του θανάτου από μια μεταδοτική ασθένεια είναι ένας παράγοντας που ευνοεί την χειραγώγηση, όμως τελικά φαίνεται ότι το τρίπτυχο "ακροδεξιοί-συνωμοσιολόγοι-αρνητές", σε συνδιασμό με την διάταξη βάσει της οποίας οι "ψευδείς ειδήσεις" διώκονται στα πλαίσια των "μέτρων για τον κορωνοϊό", την ευνοεί επίσης.

Προκειμένου
η λογοκρισία να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της κοινωνίας, ήταν απαραίτητο να μπουν σε κίνηση μηχανισμοί ψυχολογικής και ιδεολογικής καταστολής των διαφωνούντων. "Όσοι αντιδρούν στα μέτρα είναι ακροδεξιοί", ειπώθηκε εξ αρχής, και μεις το "χάψαμε"... Έτσι, σε μια ιστορική συγκυρία όπου το ενοποιητικό στοιχείο των ομάδων αντίστασης είναι το προσφυγικό και ο αντιφασισμός, η προσοχή κατευθύνθηκε τεχνηέντως προς τον παραδοσιακό εχθρό, δηλαδή τους φασίστες/ακροδεξιούς.

Έτσι λοιπόν, σύσσωμη η κοινοβουλευτική αριστερά τάχθηκε στο πλευρό της "καλής πληροφόρησης", όπως και οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες που την στηρίζουν, καθώς επίσης και μια μεγάλη μερίδα αριστερών στα κοινωνικά δίκτυα. Η ύπαρξη ακροδεξιών σε αυτή την ιστορική συγκυρία έρχεται να θέσει απαραβίαστες διαχωριστικές γραμμές και εξισώσεις: Ακροδεξιοί ίσον πολιτικοί αντίπαλοι, συνωμοσιολόγοι ίσον γραφικοί, και "αρνητές των εμβολίων" ίσον "κατά της επιστήμης"!

Στην πραγματικότητα, αυτή η ιδεολογικού χαρακτήρα αντιπαράθεση δεν έχει καμία σχέση  με τα δεδομένα της επιστήμης. Αντιθέτως, "προοδευτικοί" (από τον χώρο της κοινοβουλευτικής αριστεράς και της Οικολογίας) εμφανίζονται να χλευάζουν τους "αρνητές των εμβολίων" επειδή, λέει, δεν νοιάζονται για τους άλλους και μεταδίδουν τον ιό στους γύρω τους! Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν αποτρέπει την μετάδοση. Ρίχνουν ευθύνες στους ανεμβολίαστους χωρίς να υπολογίζουν ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν, ότι το συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν, που έχει ερευνητικό-πειραματικό χαρακτήρα, δεν μπορεί να παρέχει ικανού βαθμού εγγυήσεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, και φυσικά αγνοώντας παντελώς τον Κώδικα της Νυρεμβέργης (σχετικά με την μη συναινετική συμμετοχή σε ιατρικές έρευνες και πειράματα)**, παρά την αντίθεσή τους με τον φασισμό. Και, ενώ τα επιστημονικά δεδομένα είναι προσβάσιμα σε όσους είναι διατεθειμένοι να τα αναζητήσουν, δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να τα κοιτάξουν, επειδή "αυτά τα λένε οι ψεκασμένοι".

Kι έτσι, ένας ευρύτερος προοδευτικός χώρος έφτασε σήμερα να ταυτίζεται  με αυτούς που πάντα του έλεγαν ψέματα. Κι' αυτοί που τον εκπροσωπούν έφτασαν να εμπιστεύονται όχι την επιστήμη αλλά έναν αυθαίρετο ψευδοεπιστημονικό αυτοσχεδιασμό, και να υιοθετούν όλες τις εκβιαστικές ανακρίβειες που προωθούν την επιστημονική κακοποίηση. Το νέο πρόταγμα που θέλει γενικευμένο οριζόντιο εμβολιασμό πήρε τη θέση της ευστροφίας των άλλοτε σκεπτόμενων ανθρώπων, που νομίζουν ότι "δεν θα βγούμε ποτέ από τον εγκλεισμό χωρίς το εμβόλιο", λες και δεν έχουν ακούσει τους πολιτικούς που δηλώνουν πως και με το εμβόλιο δεν θα τελειώσουν τα μέτρα, ούτε τους επιστήμονες που λένε ότι δεν ξέρουν αν ο εμβολιασμός μπορεί να εξασφαλίσει τείχος ανοσίας. Κι' έτσι, αυτοί που άλλοτε χαρακτήριζαν την σημερινή κυβέρνηση ως ακροδεξιά, έφτασαν στο σημείο να θεωρούν την οποιανδήποτε λογική αμφισβήτηση του κυρίαρχου αφηγήματος "βούτυρο στο ψωμί του κάθε ακροδεξιού"!

Την στιγμή που οι "ψευδείς ειδήσεις" διώκονται στα πλαίσια των "μέτρων για τον κορωνοϊό", αρκετοί από τους συνήθεις υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έφτασαν να ταυτίζονται με το κυβερνητικό αφήγημα, και η ιδεολογική περιχαράκωση έφτασε να είναι πιο ισχυρή από τα επιστημονικά τεκμήρια, ίσως γιατί τοποθετεί τα άτομα σε μία ομάδα και τους δίνει ταυτότητα. Και ίσως γιατί οι ιδεολογίες επιδρούν με τον τρόπο που επιδρά η πίστη στους θρησκευόμενους, για τους οποίους ο αλλόθρησκος είναι πάντοτε εχθρός. Έτσι, η αντιπαλότητα με τον "ακροδεξιό" κινητοποιεί αντανακλαστικά που δεν σχετίζονται με τον ορθό λόγο αλλά με την συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων, που είναι πιο εύκολα χειραγωγήσιμη. 

Και κάπως έτσι ίσως, φτάσαμε τώρα να ασχολούμαστε όχι μόνον με πραγματικές αλλά και με δήθεν θεωρίες συνωμοσίας αντί να προβληματιζόμαστε για πράγματα απολύτως προφανή τα οποία όντως συμβαίνουν. Και έτσι, οι διάφορες εικασίες προβάλλονται προκειμένου να θολώσουν το τοπίο, να αποπροσανατολίσουν την προσοχή και να αποδυναμώσουν την κριτική ικανότητα.

Την στιγμή που η πανδημία χρησιμοποιήθηκε για την καταστολή των ελευθεριών, το ζητούμενο είναι η πλήρης συμμόρφωση, γι' αυτό και η οργάνωση της όποιας διαμαρτυρίας είναι κάτι το οποίο αυτοί που επιζητούν ομοφωνία και επιβολή το φοβούνται πραγματικά, οπότε, ως πρωταρχικό τους στόχο θέτουν την καθήλωση του πιο μαχητικού κομματιού της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν, ένας χώρος που άλλοτε συνήθιζε να μπαίνει μπροστά στις κινητοποιήσεις, συμπαρασύροντας κι άλλους, παραδίδει ξανά τον εαυτό του, εγκαταλείποντας την αναζήτηση έγκυρων πληροφοριών και την ενημέρωση των συμπολιτών του.

Το γεγονός ότι ο προοδευτικός χώρος σιωπά και αυτολογοκρίνεται, μη έχοντας (ή μήπως και έχοντας;) συναίσθηση του κινδύνου που απειλεί την υγεία, την ζωή και την ελευθερία στο σύνολό της, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία των κρατούντων. Γιατί, στην πραγματικότητα, η (αυτο)λογοκρισία είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο που εξυπηρετεί έναν άλλο σκοπό: την κινηματική ησυχία. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να λογοκριθεί και να αυτολογοκριθεί κάθε χώρος που παραδοσιακά εξεγείρεται, διαμαρτύρεται και, κυρίως, αντιδρά μαζικά και οργανωμένα.


*nellypsarrou, facebook/nellypsarroupublic/, facebook/nelly.psarrou, βίντεο (Συνέντευξη στον Άρη Λαμπρόπουλο - ΕΠΑΜ, Ιανουάριος 2021) 

**wikipedia

 Νέλλη Ψαρρού: Υποχρεωτικός #Εμβολιασμός, Δίκαιο και #Βιοηθική

 https://youtu.be/92uBO0t7ftc

 

Αναδημοσιεύτηκε

twitter

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου