Αυτοί που δείχνουν σήμερα τυφλή εμπιστοσύνη στις φαρμακευτικές εταιρείες, ίσως και να μην έχουν ακουστά την "υπόθεση Contergan" ή σκάνδαλο της θαλιδομίδης, ένα από τα μεγαλύτερα φαρμακευτικά σκάνδαλα όλων των εποχών, που ξέσπασε στα τέλη της δεκαετίας του '50 - αρχές του '60. Το φάρμακο με την εμπορική ονομασία Contergan παρασκευάστηκε στην Δυτική Γερμανία από την εταιρεία Grunenthal με δραστική ουσία την θαλιδομίδη , είχε εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1954 και κυκλοφόρησε στην παγκόσμια αγορά το 1957. Χορηγήθηκε ως ηρεμιστικό - υπνωτικό, υποκατάστατο των βαρβιτουρικών, και είχε κριθεί κατάλληλο ακόμα και για την ανακούφιση της ναυτίας κατά τους πρώτους μήνες της κύησης. Τα πειράματα που είχαν γίνει, αρχικά σε ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους, δεν είχαν δείξει ιδιαίτερες παρενέργειες.
Από την στιγμή της κυκλοφορίας του και μέχρι τον Νοέμβριο του 1962, το έλαβαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι. Την ίδια εποχή, άρχισαν να φτάνουν στα γραφεία της εταιρείας διαμαρτυρίες για νευρικό κνησμό που κάποιοι άνθρωποι εμφάνιζαν μετά την λήψη του. Τότε, η εταιρεία έθεσε ως προαπαιτούμενο την συνταγογράφηση από γιατρό, το σκεύασμα όμως συνέχισε να κυκλοφορεί.
Τον Νοέμβριο του 1961, σε ένα παιδιατρικό συνέδριο στο Ντίσελντορφ, εκφράστηκε για πρώτη φορά η υποψία ότι το Contergan θα μπορούσε να συνδέεται με την απότομη άνοδο των γεννήσεων παραμορφωμένων παιδιών. Λίγον καιρό αργότερα, αρκετές μητέρες που ανέφεραν ότι είχαν φέρει στον κόσμο παιδιά με σοβαρές παραμορφώσεις, εξετάστηκαν και αποδείχθηκε ότι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν πάρει Contergan. Τα παιδιά γεννιόντουσαν με συγγενείς δυσπλασίες των οστών (κυρίως των άκρων) και διαφόρων οργάνων (καρδιά, ουροποιητικό σύστημα κλπ). Τα χέρια ή/και τα πόδια τους ήταν ατροφικά (φωκομέλια) ή απουσίαζαν εντελώς. Κάποιες αναφορές περιγράφουν παιδιά που γεννήθηκαν τυφλά και κουφά. Υπολογίζεται ότι, σε όλο τον κόσμο, γεννήθηκαν περισσότερα από 10.000 ανάπηρα παιδιά, από τα οποία 10% πέθαναν λίγο μετά τη γέννα.
Οι πρώτες μηνύσεις κατά της εταιρείας έγιναν το 1961... Το 1968, μετά από μακρόχρονες δικαστικές έρευνες, άρχισε στο Άαχεν μια δίκη μαμούθ που κράτησε 283 ημέρες. Κατά την διάρκεια αυτής της δίκης, επτά διευθυντικά στελέχη της εταιρίας κλήθηκαν να απολογηθούν με τις κατηγορίες της πρόκλησης θανατηφόρων βλαβών εξ αμελείας και της πρόσκρουσης κατά των προδιαγραφών του δικαίου για τα φάρμακα. Οι συνήγοροι των γονέων είχαν στα χέρια τους τα αποτελέσματα ερευνών από γιατρούς που αποδείκνυαν την ενοχή του φαρμάκου, ενώ η εταιρία προσέλαβε για την υπεράσπισή της 20 "κορυφαίους" δικηγόρους... Οι δικαστές έκριναν ότι η θαλιδομίδη προκαλεί παραμορφώσεις κατά την διάρκεια της εμβρυικής ζωής, το δικαστήριο όμως δεν εξέδωσε απόφαση και η δίκη σταμάτησε τον Δεκέμβριο του 1970, λόγω "περιορισμένης υπαιτιότητας" της εταιρείας.
Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ακολούθησε, η Grunenthal κατέβαλε 100 εκατομμύρια μάρκα στο Ίδρυμα για Ανάπηρα Παιδιά, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων έλαβαν μια πολύ μικρή σύνταξη. Το σκάνδαλο οδήγησε σε αναμόρφωση του νόμου περί ασφάλειας των φαρμάκων, το 1978. Ο νέος νόμος βελτίωνε ιδιαίτερα την προστασία από επικίνδυνα σκευάσματα και έδινε δικαίωμα ικανοποιητικής αποζημίωσης σε περίπτωση πρόκλησης βλάβης.
Τον Μάιο του 2012, σε έκθεση που συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίνστερ, μετά από αίτημα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, αναφέρεται ότι η εταιρεία είχε εξαπολύσει σκόπιμα μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, από τότε που οι ειδικοί παρατήρησαν για πρώτη φορά τις παρενέργειες του Contergan. Και ΜΟΛΙΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2012, ο διευθύνων σύμβουλος της Grunenthal ζήτησε για πρώτη φορά δημοσίως συγγνώμη από τις οικογένειες, για την παραγωγή του φαρμάκου και τη σιωπή παρά τις συνεχόμενες καταγγελίες. "Λυπούμαστε βαθύτατα για την τραγωδία της θαλιδομίδης που θα αποτελεί πάντα μέρος της ιστορίας μας", είπε, σημειώνοντας ότι η εταιρεία βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τα θύματα. Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι, όταν οι ειδικοί άρχισαν να συνδέουν τη θαλιδομίδη με νευρολογικές διαταραχές, η εταιρεία έδωσε σκόπιμα λανθασμένες πληροφορίες και απέκρυψε όσα γνώριζε για τις παρενέργειες του φαρμάκου. Απειλούσε μάλιστα με προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον της πολιτείας, ζητώντας να αποζημιωθεί για την "ζημία" που είχε υποστεί, ώστε να παραμείνει το φάρμακο στην αγορά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με τη έκθεση, εκείνην την εποχή υπεύθυνες για την ασφάλεια των προϊόντων τους ήταν οι φαρμακευτικές εταιρείες, και όχι το κράτος..
Αν από την τραγωδία της θαλιδομίδης υπάρχει κάτι που δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ, αυτό είναι ότι, στην σημερινή εποχή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η επιστήμη και η πολιτεία οφείλουν να ελέγχουν τις φαρμακευτικές εταιρείες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των προϊόντων τους. Η συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας (φαρμακοεπαγρύπνιση) αποτελεί πλέον θεσμοθετημένη ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ για τους γιατρούς και κατοχυρωμένο ΔΙΚΑΙΩΜΑ για τους πολίτες.
Δείτε το ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ντοκιμαντέρ: BBC Documentary Thalidomide A Wonder Drug: https://youtu.be/YOBmga0wcew -- https://documentaryheaven.com/thalidomide-wonder-drug/
Επιλεκτικές αναφορές
- Thalidomide scandal https://en.wikipedia.org/wiki/Thalidomide_scandal
- Phocomelia https://en.wikipedia.org/wiki/Phocomelia
- History of Thalidomide https://www.thalidomidetrust.org/about-us/history-of-thalidomide/
- A short history of thalidomide https://thalidomide.ca/en/what-is-thalidomide/
- Thalidomide: From wonder drug to medical disaster https://www.chemwatch.net/blog/thalidomide-from-wonder-drug-to-medical-disaster/
- We need answers to the thalidomide tragedy – to ensure drug safety today https://theconversation.com/we-need-answers-to-the-thalidomide-tragedy-to-ensure-drug-safety-today-105122
- Thalidomide And The Power Of The Drug Companies https://www.goodreads.com/book/show/4753228-thalidomide-and-the-power-of-the-drug-companies
- Thalidomide-a notorious sedative to a wonder anticancer drug https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23931282/
- Θαλιδομίδη wikipedia
- Πώς το Σκάνδαλο της Θαλιδομίδης Οδήγησε σε πιο Ασφαλή Φάρμακα και Εμβόλια https://pathologia.eu/enimerosi/loimoxeis/pws-to-skandalo-ths-8alidomidhs-odhghse-se-pio-asfalh-farmaka-kai-embolia/
- Τα παραμορφωμένα παιδιά της Θαλιδομίδης. Το φαρμακευτικό σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας που κατασκεύασε αντιεμετικό για τις έγκυες και ζήτησε συγνώμη μετά από 50 χρόνια ...mixanitouxronou
- Το σκάνδαλο της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Grunenthal: Χιλιάδες παιδιά με παραμορφώσεις και μια δίκη παρωδία tvxs
- "Ζητούμε συγνώμη για τις δυσμορφίες και τα προβλήματα υγείας που προκαλέσαμε στα παιδιά σας"! thestival
- Το ανεύθυνο των "ειδικών" και των φαρμακευτικών εταιρειών! filoinikodimou
- Θαλιδομίδη, το φάρμακο με τα "δύο πρόσωπα" dw
- Ευθύνες για τη θαλιδομίδη 50 χρόνια μετά in.gr
- Θαλιδομίδη: Ένα επικίνδυνο φάρμακο επιστρέφει... zougla
- Ένα παιδί της θαλιδομίδης διηγείται: "Κάθε φορά που επισκεπτόμουν το σπίτι μου ένιωθα ξένη" eimaimama -- My thalidomide family: Every time I went home I was a stranger theguardian
- Οι Γερμανοί "ξαναχτύπησαν" iatropedia
- Το σκάνδαλο της θαλιδομίδης στην ΤV tovima
- Θα μπορούσε να συμβεί ξανά η θαλιδομίδη; livingorganicnews
- Μια όχι και τόσο παλιά ιστορία για όσους είναι υπερβολικά σίγουροι για τα φάρμακα και τα εμβόλια cardiodoctor
- Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό youmagazine
Βασικές αρχές φαρμακοεπαγρύπνησης με βάση την επιστήμη και την νομοθεσία ("κίτρινη κάρτα"):
Οι ανεπιθύμητες δράσεις των φαρμάκων και των εμβολίων διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες.
1. Οξείες: σχετίζονται με το χρόνο ημιζωής του προϊόντος. Για παράδειγμα, γαστρορραγία μετά από λήψη ΜΣΑΦ ή διάρροια μετά από μεθοτρεξάτη.
2. Χρόνιες: σχετίζονται με το μηχανισμό δράσης και με τον χρόνο έκθεσης στον παράγοντα. Για παράδειγμα, έμφραγμα μετά από λήψη COX2 αναστολέων ή ρήξη τενόντων από κινολόνες.
3. ΑΠΩΤΕΡΕΣ: σχετίζονται με μόνιμη αλλοίωση σε κάποια λειτουργία. Για παράδειγμα, νόσηση παιδιών από φάρμακο που έλαβε η μητέρα και επηρέασε τα έμβρυα, όπως θαλιδομίδη ή διαιθυλστιλβοιστρόλη, ανάπτυξη αυτοάνοσων από άγνωστη διέγερση του ανοσιακού συστήματος, μόνιμη βλάβη σε ενδοθήλιο και αθηρωμάτωση από ουσίες που προκαλούν βλάβη στο αγγείο, όπως η νικοτίνη και οι νικοτινικοί αγωνιστές κλπ.
Προκειμένου περί εμβολίων, θα πρέπει να αναφέρονται όλα τα ανεπιθύμητα συμβάντα στην υγεία του εμβολιαζόμενου για τουλάχιστον τον χρόνο που θεωρητικώς ασκεί προστασία το εμβόλιο (6-8 μήνες), και όλα τα νευρολογικά, καρδιαγγειακά, φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα, σε βάθος τριετίας κατ' ελάχιστον. Θα πρέπει επίσης να αναφέρονται ΙΣΟΒΙΩΣ όλα τα συμβάντα υγείας σε παιδιά των οποίων οι μητέρες εμβολιάστηκαν κατά την διάρκεια την εγκυμοσύνης.
Η συσχέτιση των συμβάντων με ένα φάρμακο ή εμβόλιο γίνεται επιδημιολογικώς, με χρήση ειδικών εργαλείων στατιστικής που αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται από γιατρούς εξειδικευμένους στην Φαρμακοεπιδημιολογία.
- Παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων και εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών vaccination-info.eu/el -- pharmacovigilance -- ema
- Πότε πρέπει να αποφεύγεται ο εμβολιασμός vaccination
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου