Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Ο ρόλος της Ευρώπης στην εμπορική διακίνηση μεγάλων αιλουροειδων, μέρος 1ο: η μεγαλη εικονα


Σύμφωνα με τις μεγάλες οργανώσεις που εργάζονται για την προστασία της άγριας ζωης, όπως η Born Free, οι αγριοι πληθυσμοί των τίγρεων βρίσκονται στο χείλος της εξαφανισης εξ αιτιας ανθρωπογενών δραστηριοτητων (εξορύξεις, υλοτομία, γεωργία και κτηνοτροφία, φυτείες φοινικέλαιου, εξάπλωση οικισμών, επέκταση οδικών και σιδηροδρομικών δικτυων). Υπολογίζεται ότι σημερα στην νοτιοανατολική Ασία διασώζονται λιγότερες από 4000 ελεύθερες τίγρεις. Στον αντίποδα, ο αριθμός των ζώων που διατηρούνται στην αιχμαλωσία, σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική είναι πολλαπλάσιος και ολοένα αυξάνεται, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μέρη του σώματος ΝΕΚΡΩΝ ζωων (όπως προβιές και κόκκαλα), που χρησιμεύουν για παρασκευή προιοντων της παραδοσιακής ασιατικής ιατρικης και για διακοσμηση. 

Ως άνθρωποι του λεγόμενου "πολιτισμένου" Δυτικού κόσμου, είθισται να ρίχνουμε το μεγάλο "ανάθεμα" στην Ασια, όπου οι τίγρεις απειλούνται όχι μόνον από την λαθροθηρία αλλά και από την συστηματική και εντατικοποιημενη εκτροφή (TIGER FARMING). Παράνομα και νομότυπα κυκλώματα εκμετάλλευσης μεγάλων αιλουροειδών δραστηριοποιούνται όμως και στην Ευρώπη, ενώ στην Αμερική τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα*

Η κακοποίηση στην αιχμαλωσια επεκτείνεται, καθώς πολλά από τα εκτρεφόμενα ζώα καταλήγουν σε τσίρκο, ζωολογικούς κήπους, και ιδιωτικές συλλογές στις οποίες άγρια ζώα διατηρούνται ως κατοικίδια (pets). 

Στις μέρες μας, η εμπορική διακίνηση μεγάλων αιλουροειδών (big cats) είναι εν πολλοίς ανεξέλεγκτη, παγκοσμιως. Στις χώρες της Ευρωπαϊκης Ένωσης, η συλληψη και εμπορική διακινηση τίγρεων που ζουν ελεύθερες στην φύση είναι παράνομη, όμως η εμπορια ζώων που έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

Παραλληλα, η Νότια Αφρική, διατηρεί περισσότερες από 200 εγκαταστάσεις εκτροφής (CAPTIVE LION BREEDING & TRADEμε περισσοτερα από  8000 λιοντάρια, τα οποία εκμεταλλεύεται με όλους τους δυνατούς τρόπους - από την παγκόσμια βιομηχανία της διασκέδασης (βλ. tourist attraction of cuddling and walking with a lion cub), μέχρι το πληρωμένο κυνηγι στο οποίο συμμετέχουν πλούσιοι "χομπίστες" του δυτικού κόσμου, και την σφαγή (CANNED HUNTING). 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το νομιμο και το παράνομο εμποριο είναι πολύ δυσκολο να διαχωριστούν, και η νομιμότητα μπορεί πολύ εύκολα να λειτουργήσει ως μανδύας που καλύπτει την παρανομία.  Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ελλειματικη, όπως άλλωστε και η εφαρμογή της, ενώ ο ακριβής αριθμός των ζωων που διατηρούνται στην Ευρώπη και διακινούνται για εμπορικούς σκοπούς είναι άγνωστος.


 Στις μέρες μας, η εμπορική διακίνηση μεγάλων αιλουροειδων είναι εν πολλοις ανεξέλεγκτη. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της οργάνωσης FOUR PAWS International, μια ζωντανή τιγρις μπορεί να πουληθεί από 4 έως 22 χιλιάδες ευρώ, ένα κιλό από τα οστά της κοστίζει περίπου 1700 ευρώ, ενώ 1 λίτρο δήθεν "θεραπευτικου ζωμου" 85 ευρώ. Αυτό το εμπόριο, άλλοτε νομοτυπο και άλλοτε παράνομο, τροφοδοτείται κυρίως από την ζήτηση για προϊόντα της παραδοσιακής ασιατικής ιατρικής. Και ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι η Ασία πρωτοστατεί, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι, σε αυτό το εμπόριο εμπλέκεται και η Ευρώπη. 

Από το 1999 έως το 2016, η Ευρώπη εξήγαγε 1412 αιχμάλωτες τιγρεις**. Μεταξύ των ετών 2014 και 2018, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήχθησαν 43 ζωντανές τίγρεις, ενώ 181 εξήχθησαν προς χώρες όπου υπάρχει ζήτηση, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ. Η σύλληψη και εμπορία άγριων εκπροσώπων από την φύση απαγορεύεται, δυστυχώς όμως η εμπορική διακίνηση ατόμων που έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία είναι νόμιμη, έτσι που ο καθένας μπορεί να αγοράζει και να πουλά τίγρεις, αρκεί να εφοδιάζεται με τις κατάλληλες άδειες. 

Στις έρευνες της FOUR PAWS, καταδεικνύεται ότι εγκεκριμένες άδειες εξαγωγής απο την Ολλανδία προς την Κίνα έχουν συμπεριλαβει 15 δέρματα τίγρεων, 10 νεκρά ζώα και 1 τροπαιο. Τα πράγματα φαίνονται ακόμη χειρότερα, δεδομένου ότι πολλές παράνομες δραστηριότητες καλύπτονται με τον μανδύα της νομιμοφανειας. 

Από το 2014 ως το 2018, κατασχέθηκαν 1804 παράνομα προϊόντα από τίγρεις (μεταξύ των οποίων ζωμός σε κύβους, δόντια και νύχια), καθώς και 18 ζώα που, εκτός των άλλων, αποδείχτηκε ότι ζούσαν σε κακές συνθήκες η είχαν πλαστά πιστοποιητικά. Αυτό το φρικτό προσοδοφόρο εμπόριο έχει εξαπλωθεί ευρέως, με παράνομες δραστηριότητες σε διάφορες χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τσεχία και η Λιθουανία.

Κατά την διάρκεια αιφνιδιαστικών ελέγχων στην Πράγα, τον Ιούλιο του 2018, οι τσέχικες αρχές ανακάλυψαν μια νεκρή τίγρη, κόκκαλα, ζωμούς και άλλα προϊόντα. Οι διακινητες πυροβολούσαν τα ζώα στα μάτια για να μην καταστρέψουν την γούνα τους, μεταξύ δε των συλληφθέντων συγκαταλέγεται και ένας πολύ γνωστός ιδιοκτήτης ζωολογικού κήπου, ο οποίος δραστηριοποιείται πουλωντας τίγρεις σε ασιατικές χώρες. Κατά την διάρκεια αιφνιδιαστικών ελέγχων, βρεθηκαν επίσης προϊόντα κρέατος από τίγρεις να πωλούνται στην βιετναμέζικη αγορά της Πράγας. 

Τα παραπάνω ευρήματα δεν συνιστούν μεμονωμένες περιπτώσεις μιας μόνον χώρας. Η εν λόγω έρευνα καταδεικνυει ανάλογες εμπορικές δραστηριότητες, κατά τις οποίες ζωέμπορος έχει εξάγει τουλάχιστον πέντε τίγρεις από την Γερμανία προς το Βιετνάμ, την Ταυλανδη και την Νότια Κορέα, μέσω Τσεχίας. Δύο τουλάχιστον από αυτές τις τίγρεις έχουν καταλήξει στα χέρια σεσημασμενου εμπόρου άγριων ζώων στο Βιετνάμ. 

Στα πλαίσια της εκμετάλλευσης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μεγάλα αιλουροειδή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ευζωιας. Στην Ισπανία, ένας ζωολογικός κήπος με το όνομα  "Zooexoticoskiko" προσφέρει την εμπειρία φωτογράφησης με διάφορα άγρια ζώα, μεταξύ των οποίων και τίγρεις. Στην φωτογράφηση μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ακόμα και ερωτικές σκηνές, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όποιος θέλει μπορεί να νοικιάσει τίγρεις για ιδιωτικά πάρτι.  

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ελλειματικη, όπως άλλωστε και η εφαρμογή της. Επιπροσθέτως, ο ακριβής αριθμός των ζωων που διατηρούνται στην Ευρώπη και διακινούνται για εμπορικούς σκοπούς είναι άγνωστος, δεδομένου ότι οι εισαγωγές και εξαγωγες δεν προϋποθέτουν CITES (Convention on International Trade in Endangered Species - Σύμβαση Διεθνούς Εμπορίου Απειλούμενων Ειδων). Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ποιος πουλάει τίγρεις, ποτε, σε ποιον και για ποιον σκοπό. 

Από την άλλη πλευρα, η Νότια Αφρική διατηρεί μια αμφιλεγόμενη "ποσόστωση" για 800 σκελετούς λιονταριών***. Αυτή η ποσόστωση αυξάνει την πίεση προς τα μεγάλα αιλουροειδή που κινδυνευουν, και ενισχύει την ζήτηση για τα προϊόντα τους. 

Άλλοι είναι οι νόμοι που ισχύουν για τις τίγρεις, άλλοι για τα λιοντάρια, άλλοι για τα ζώα που ζουν ελεύθερα και άλλοι γι' αυτά που γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία, την ίδια στιγμή που δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει ο καθενας τα οστά μιας τίγρης από εκείνα ενός λιονταριού, η να διαπιστώσει ποια ζώα γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία και ποια ζούσαν ελεύθερα, πριν γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης. 

Έτσι, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, το νομιμο και το παράνομο εμποριο είναι πολύ δυσκολο να διαχωριστούν, και η νομιμότητα μπορεί πολύ εύκολα να λειτουργήσει ως μανδύας που καλύπτει την παρανομία

Η FOUR PAWS συνεχίζει την εκστρατεία για τις τιγρεις, συγκεντρώνει μάλιστα υπογραφές με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αίτημα την απαγόρευση την εμπορίας ζώων που έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία και την προστασια τους από την βάρβαρη εκμετάλλευση (video). Αν συμφωνείτε, ανοίξτε τον σύνδεσμο και υπογράψτε εδώ: https://help.four-paws.org/en/ban-eu-tiger-trade 





Με πληροφορίες απο:






Παραπομπες

Συμφωνα με το Animal Legal Defence Fund, στις ΗΠΑ, οι τίγρεις που ζουν στην αιχμαλωσία είναι πολύ περισσότερες από αυτές που ζουν ελεύθερες σε όλη την γη. Διατηρούνται σε θεματικά πάρκα, ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία, τσίρκο και ιδιωτικές συλλογές. ενώ η ομοσπονδιακή νομοθεσία για την προστασία τους είναι ελλειματικη η εντελώς ανύπαρκτη. Σε ορισμένες πολιτείες, ένας ιδιώτης μπορεί να αποκτήσει μια τίγρη αν εφοδιαστεί με την κατάλληλη άδεια, ενώ σε άλλες δεν απαιτείται ούτε καν αυτό. https://aldf.org/focus_area/captive-animals/  -- https://www.traffic.org/publications/reports/paper-tigers-the-role-of-the-u.s-captive-tiger-population-in-the-trade-in-tiger-parts/# -- The trouble with tigers in America -- How did America end up with the world’s largest tiger population? -- Captive tigers in US outnumber those in the wild --  Μια τιγρις στο σαλόνι σας



Δείτε το 2ο μέρος εδώ: http://filikaki-blog.blogspot.com/2023/03/2.html και εδώ: https://gatouiti-blog.blogspot.com/2023/03/2.html





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου