Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Το πιο μοναχικό δελφίνι του κοσμου πέθανε, το όνειρο όμως όχι.

 


Παγκοσμια θλίψη για μια ορκα, την Κισκα, που πέρασε το μεγαλυτερο μέρος της άθλιας ζωής της στο θεματικό παρκο Marineland, στους καταρράκτες Νιαγάρα του Οντάριο στον Καναδά, όπου πέθανε ολομόναχη, σε ηλικία 47 ετών*, και ο θάνατος της ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευη, 10 Μαρτίου 2023. Η Κισκα, γνωστή και ως "η πιο μοναχική ορκα του 
κόσμου",  ήταν ο τελευταίος επιζών στην αιχμαλωσία εκπρόσωπος του είδους της στον Καναδά, μετά την θεσμοθέτηση απαγόρευσης σύλληψης ελεύθερων κητωδών. Η Κισκα αιχμαλωτιστηκε το 1979 από τον Ατλαντικό Ωκεανό, σε ηλικία 3 ετων, και έμεινε στο Marineland περισσότερα από 40 χρόνια, τα 12 τελευταια από τα οποία εντελώς μονη. 


Στους Ωκεανούς και τις Θάλασσες του κόσμου, οι όρκες περνούν μια ζωή συγκροτημένη σε ομάδες με στενους οικογενειακούς δεσμους και πολύπλοκη μητριαρχική κοινωνική οργανωση. Σε ένα βίντεο που έγινε viral πριν από ενάμιση περιπου χρόνο, είδαμε ένα θεριό της θαλασσας να κολυμπά διαγράφοντας κλειστούς επαναλαμβανόμενους κύκλους, είδαμε την μοναξιά να χτυπάει αγριεμενη τα πλευρά της στους τοίχους μιας δεξαμενής, εκδηλώνοντας αυτό που οι νευροεπιστήμονες αποκαλούν "στερεοτυπική συμπεριφορά". 


Ηταν η Κισκα, η ορκα που έχασε την θάλασσα, την οικογένεια και την ελευθερία της από μικρή και, όταν έφτασε σε ηλικία αναπαραγωγής, υποχρεώθηκε να φέρει στον κόσμο της αιχμαλωσίας πέντε μωρά, από τα οποία δεν επέζησε κανένα. Ωρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, λέει ο πρώην εργαζόμενος στην επιχειρηση Marineland, εκπαιδευτής θαλάσσιων θηλαστικών, Philip Demers, η σωματική, διανοητική και συναισθηματική της κατάσταση χειροτέρευε και η ύπαρξη της υποβαθμιζοταν. 


Η Κισκα αιχμαλωτιστηκε έξω απ' τις ακτές της Ισλανδίας μαζί με τον Κεικο, την πρώτη αιχμάλωτη όρκα που αξιώθηκε να επιστρεψει στην θαλασσα και έγινε διάσημη από την ταινία Free Willy, την δεκαετία του '90. Ο Κεικο τελικά απελευθερώθηκε, η Κισκα όμως δεν ευτύχησε να πραγματοποιήσει ούτε το όνειρο που είχαν γι' αυτήν οι δημιουργοί του Whale Sanctuary Project στις ακτές της Nova Scotia του Καναδά... 


Μια ορκα, ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος των δελφινιών, μπορεί να πέθανε, όμως το όνειρο παραμένει ζωντανο για τα υπόλοιπα κητώδη (μπελουγκες και όρκες) που έχουν απομείνει στο Marineland, μετά και το μεγάλο βήμα που έχει γίνει στον Καναδά, ήδη από τον Ιούνιο του 2019, με νομοθεσία που απαγορεύει πλέον την αιχμαλωσία των κητωδών (Bill S-203). Ο νόμος επιτρέπει στα δελφιναρια της χώρας αυτής να κρατήσουν τα κητώδη που έχουν ήδη στην κατοχή τους, υπό τον όρο ότι δεν θα γίνονται παραστάσεις, αλλά δεν επιτρέπει την εισαγωγή νέων ζώων ούτε την αναπαραγωγή - κάτι ανάλογο με το αίτημα της ΠΚΑΚ για την Ελλάδα, μακάρι και για όλες τις χώρες του κόσμου. 

Το όνειρο παραμένει ζωντανό γιατί, κόντρα στην τρομακτική αγριότητα των καιρών, πάντα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει αξία μόνο σ' έναν βιώσιμο πλανήτη κι' έναν συμπονετικο κόσμο.



Με πληροφορίες από:


*Στην θάλασσα, το προσδόκιμο ζωής για τις θηλυκές όρκες μπορεί να ξεπερνάει και τα 80 χρόνια (https://uk.whales.org/our-4-goals/end-captivity/orca-captivity/)






Σύνδεσμοι σχετικοί με ορκες:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου