Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Λευκες τίγρεις: το παραμύθι, η εκμετάλλευση των ζώων και η ευθύνη του κοινου

 

Tragedy of White Tiger: αρθρο του εκτελεστικού διευθυντή και προεδρου του Διεθνούς Ταμείου για την Ευζωια των Ζώων (International Fund for Animal Welfare / IFAW)*, Azzedine Downers στο SCIENTIFIC AMERICAN, τον Ιούνιο του 2021 



Στην φύση, η λευκή τίγρις είναι το αποτέλεσμα ενός σπανιότατου γενετικού ατυχηματος που στερεί από τον θηρευτή το φυσικό χρωματικό του "καμουφλάζ" και τον κάνει ευαλωττο. Υπάρχει πιθανότητα να προκύψει από την διασταύρωση δύο ατόμων με κανονικό χρώμα (πορτοκαλί), εάν και τα δύο αυτά άτομα είναι φορείς ενός συγκεκριμένου γονιδιου, το οποιο είναι προιον μετάλλαξης, έχει υπολειπόμενη δράση και καθορίζει το λευκό χρώμα.  Ελάχιστες φορές στην ιστορια έχουν επισημανθει λευκές τιγρεις. Η τελευταία ήταν το 1958. 

Στην αιχμαλωσία ομως, οι λευκές τιγρεις είναι πολύ δημοφιλείς, γι αυτό και διάφορες επιχειρήσεις, όπως θηριοτροφεία που υπάρχουν στις άκρες των δρόμων (roadside menagerie operators), εκθετήρια άγριων ζώων και ιδιωτικές συλλογές, επιδιώκουν να αποκτήσουν τέτοιους πληθυσμούς, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Ασπρες τίγρεις με το σπάνιο αλληλόμορφο γονίδιο του λευκού χρώματος αναπαράγονται με εντατικούς ρυθμους με συγγενικη αναπαραγωγή και πολλαπλασιάζονται. Άτομα που έχουν στενή συγγένεια, όπως αδέλφια, ζευγαρώνουν μεταξύ τους, και γονείς ζευγαρώνουν με τα παιδιά τους. Τελικά φαίνεται ότι όλες οι λευκές τιγρεις που βρίσκονται σε αιχμαλωσία στις ΗΠΑ, είναι απόγονοι ενός και μόνο αρσενικού τίγρη της Βεγγάλης, ο οποίος ονομαζόταν Moham και ζευγάρωσε με μια τίγρη πορτοκαλί χρώματος και, εν συνεχεία, με την κόρη του. 

Η πρακτική της κατ' εξακολούθηση συγγενικής αναπαραγωγής συνεχίζεται μεχρι σημερα, αν και η Αμερικανική Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων (American Association of Zoos and Aquariums - AZA) την έχει απαγορεύσει στα μέλη του εδώ και μια δεκαετία. Διάφορες εμπορικές επιχειρήσεις ομως, εν πολλοίς ανεξέλεγκτες, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις λευκές τιγρεις ως πόλο έλξης επισκεπτών. Περισσότερα από 60 χρόνια και σχεδόν 11 γενιές τιγρεων μετά τον Mohan, τα λευκά αυτά ζώα εξακολουθούν να υποφέρουν από τις συνέπειες της εκτεταμένης συγγενικής αναπαραγωγής που έχει οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα. 

Τα νεογνά των λευκών τίγρεων εκδηλώνουν υψηλή θνησιμότητα που αυξάνεται ανάλογα με τον βαθμό της αιμομειξιας. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα τιγρακια που προκύπτουν από εντατικοποιημενη συγγενική αναπαραγωγή πέθαναν λίγο μετά την γέννα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80 τοις εκατό. Η συστηματική ενδογαμία μπορεί να οδηγήσει επίσης σε μικρότερες τοκετοομαδες, βραδύτερο προσδόκιμο μέσο όρο ζωής, καθώς επίσης και σε προβλήματα υγείας όπως εξασθενημένη όραση, καρδιολογικα νοσήματα, σοβαρές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης και του προσώπου, και ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην λευκή βίβλο του 2011 (AZA White Paper 2011), η Αμερικανική Ένωση Ζωολογικών Κηπων και Ενυδρείων κάνει λόγο για "ανώμαλες, εξουθενωτικές και ενίοτε θανατηφόρες καταστασεις και χαρακτηριστικά" που προκύπτουν από αυτό το είδος αναπαραγωγής, το οποίο και απαγορεύει.  

 Διαφορα εκθετήρια χωρίς καμία πιστοποιηση, και επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την άγρια ζωή ενώ αυτο-παρουσιάζονται ως καταφύγια και κέντρα διασωσης (pseudosanctuaries), εξακολουθούν να αναπαράγουν και να κακοποιούν λευκές τιγρεις με το πρόσχημα της διατήρησης (conservation). Οι λευκές τιγρεις που αναπαράγονται στην αιχμαλωσια δεν έχουν καμία σχέση με διατήρηση και δεν εξυπηρετούν κανέναν εκπαιδευτικό σκοπό (education). Η έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας, ο υψηλός βαθμός ενδογαμίας και οι συνεπαγόμενες σωματικές διαμαρτιες που προκαλούν πόνο και ταλαιπωρία, αποκλειουν αυτά τα ζώα και τους απογόνους τους από κάθε προοπτική μελλοντικής απελευθέρωσης, έστω και υποθετικής. 

Αυτά τα ζώα δεν μπορεί να έχουν θέση σε κανένα πρόγραμμα διατήρησης η προστασίας, γι' αυτό και κανένας νομιμος οργανισμός δεν εγκρίνει την αναπαραγωγή τους. Ο μόνος λόγος για τον οποίον οι λευκές τιγρεις στην αιχμαλωσία εξακολουθούν σήμερα να αναπαραγονται, είναι η άγνοια του κοινού που αφήνει απίστευτα κέρδη στους εκθέτες και τους εκτροφείς τους. Οι επισκέπτες  πληρώνουν όσο όσο, προκειμένου να αγοράσουν ένα παραμύθι, να παίξουν με τα μωρά, να διασκεδάσουν και να φωτογραφηθούν μαζί τους.  

Όταν τα ζωα μεγαλώσουν πέρα από την ηλικία που ευνοεί αυτόν τον φαύλο κύκλο του παιχνιδιού και της πληρωμής, μπορεί να πουληθούν ως κατοικιδια, να "αποθηκευτούν" στα παρασκήνια, και να αναπαραχθούν για να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά κερδοφόρων λευκών μωρών, που θα γίνουν με τη σειρά τους κι αυτά αντικείμενα κακοποίησης. Το ανυποψίαστο κοινό που αγοράζει ψευδείς ισχυρισμούς διατήρησης και προστασίας και πληρώνει για να δει η και να χαϊδεύψει ένα όμορφο λευκό τιγρακι, διαιωνίζει χωρίς την θέληση του όλες εκείνες τις ανεύθυνες πρακτικές που οδηγούν σε συγγενική αναπαραγωγή, κακομεταχειριση και εκμετάλλευση. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προτεινόμενη Ομοσπονδιακή Νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του Νόμου περί Δημόσιας Ασφάλειας για τα Μεγάλα Αιλουροειδη (Big Cat Public Safety Act, H.R. 263/S. 1210), έχει σκοπό να χτυπήσει το βασικό οικονομικό κίνητρο που βρίσκεται πίσω από την αδιάκοπη και άναρχη αναπαραγωγή μεγάλων αιλουροειδών και τον επακόλουθο πολλαπλασιασμό και "εκτροφή μέχρι θανάτου" λευκών τίγρεων. 

Η ποπ κουλτούρα (pop culture) "παραμυθιαζει" τον κόσμο σχετικά με τις τίγρεις και τις υπόλοιπες "μεγάλες γάτες" με τρόπο εξαιρετικά επιβλαβή. Ήρθε καιρός ν' ανοίξουμε τα συλλογικά μας μάτια και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε αυτά τα υπέροχα μεγαλοπρεπή ζώα. Και πρώτα απ' όλα να μετριάσουμε τον σπουδαιότερο παράγοντα που τα απειλεί και δεν είναι άλλος από εμάς τους ίδιους.


*μέλος του Big Cat Sanctuary Alliance (facebook)

Πηγή - image at https://www.scientificamerican.com/article/tragedy-of-the-white-tiger1/

Αποδοση στα ελληνικά, Κακη Πριμηκυρη DVM, με αφορμή το παράλυτο λευκό τιγρακι που βρέθηκε έξω από το ΑΖΠ στις 28/02/22, και τους "φιλοζωους"... (A Promise to Animals)

https://www.reuters.com/world/europe/athens-zoo-fights-save-tiger-cub-found-garbage-2023-03-17/





Κοινοποιήθηκε https://m.facebook.com/groups/130238410344277/permalink/6368770563157666/ -- https://m.facebook.com/story






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου