Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρονια, στον Δυτικό Κόσμο, αυξάνεται όλο και περισσότερο η αντίθεση πολλών σκεπτόμενων και συναισθανόμενων ανθρώπων στην (υπερ)κατανάλωση κρέατος και λοιπων ζωικών προϊόντων*. Για τους περισσότερους, αυτό δεν είναι μια διατροφική επιλογή που επιβάλλεται μόνο για λόγους υγείας ή ομορφιάς. Και η μερική η και πλήρης αποχή από τα προϊόντα αυτά δεν μπορεί πλέον να λογίζεται ως "ακρότητα" η "υπερβολικός συναισθηματισμός", καθώς το όλο ζήτημα έχει μια διάσταση όχι μόνον συναισθηματική ή ηθική αλλά και γνωστική.
Εσείς το ξέρατε ότι, στις μονάδες εκτροφής της βιομηχανοποιημένης (εργοστασιακού τύπου) κτηνοτροφίας (Factory Farming**) το 95% από τα κοτόπουλα κρεοπαραγωγής (broiler chickens) είναι ταχείας ανάπτυξης, έτσι ώστε να φτάνουν στο επιθυμητό βάρος και να σφάζονται σε ηλικία μόλις 5 έως έξι εβδομαδων;
Ξέρατε ότι, εξ αιτίας της τόσο γρήγορης και αφύσικης ανάπτυξης, αυτά τα πτηνά δεν μπορούν να σηκώσουν το ίδιο τους το βάρος και εμφανίζουν συνήθως καρδιακή ανεπάρκεια, οδυνηρές χωλότητες, και τραύματα κατάκλισης που συχνά επιμολύνονται, στις ανθυγιεινές και άθλιες συνθήκες κάτω υπό τις οποίες διαβιούν;
Ξέρατε ότι το δάπεδο των θαλάμων της εκτροφής καθαρίζεται μόνο μετάσ την ολοκλήρωση της διαδικασίας, και ότι τα περισσότερα άτομα καταλήγουν στο σφαγείο τυφλά από τις αναθυμιάσεις και την αμμωνία, ενώ έχουν ήδη δεχτεί αρκετές δόσεις αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων;
Γενετικά προγραμματισμένα να μεγαλώνουν γρήγορα, τα πουλιά αυτά συνέχεια πεινούν και συνέχεια τρώνε. Η διαρκής πείνα τα κρατάει σε συνεχή υπερδιέγερση και μόνιμη δυσφορία. Εξ αιτίας δε του εξαιρετικά υψηλού μεταβολικού ρυθμού, το σώμα τους παράγει μεγάλες ποσότητες θερμότητας και, καθώς σε αυτές τις κτηνοτροφικές μονάδες συνωστίζονται χιλιάδες άτομα, πολύ γρήγορα ο χώρος γίνεται εντελώς αφιλόξενος. Τα κοτόπουλα υπερθερμαίνονται και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Στα εκτροφεία πουλερικών κρεοπαραγωγής της βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφιας, συνωστίζεται ένας τεράστιος αριθμός αριθμός πτηνών που υποφέρουν από υπερθερμία, και δεν μπορούν ούτε να ησυχάσουν, ούτε να κοιμηθούν, ούτε να εκδηλώσουν τις φυσικές τους συμπεριφορές. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι αρκετά από αυτά πεθαίνουν πριν φτάσουν στο σφαγείο.
Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός (όπως επίσης και η ανθρώπινη απληστία) αυξάνεται και η φύση λιγοστεύει, η υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων προϋποθέτει εντατική εκτροφή ζώων. Σήμερα, μόνο η βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας μπορεί να καλύψει μια τόσο αυξημένη ζήτηση. Όμως, η βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας προϋποθέτει βασανισμό δισεκατομμυρίων ζώων. Αυτός ο βασανισμός μπορεί να είναι μια συνθήκη ικανή, εκείνο όμως που την καθιστά αναγκαία είναι οι δικές μας επιλογές.
Ακόμη και κείνοι που διατηρούν την άποψη των γονέων ή των παππούδων και των γιαγιάδων τους (ότι δηλαδή "έτσι κάναμε πάντα"), δεν είναι δύσκολο να καταλάβουν πως τα ζώα που εκτρέφονται σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα του χτες. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, η σχέση των ανθρώπων με την φύση και τα ζώα (ΟΛΑ τα ζώα, άγρια και οικόσιτα) έχει αλλάξει δραματικά, και η κτηνοτροφία επισης***. Δείτε την σωματική ανάπτυξη ενός κοτόπουλου του 1957 σε σύγκριση με ένα συνομήλικο του 2005. Αν και είναι προφανές ότι τα κοτόπουλα που εκτρέφονται σήμερα έχουν χάσει σχεδόν κάθε ομοιότητα με τους προγόνους τους, εξακολουθούν να θεωρούνται "φυσιολογικά".
Στις μέρες μας, η πληροφόρηση είναι προσβάσιμη για όλους. Μια στοιχειώδης κριτική ικανότητα και μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να χρησιμεύσει ως πυξίδα που προσφέρει βασικό προσανατολισμό. Σήμερα, είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η κατανάλωση κρέατος ΔΕΝ αποτελεί προϋπόθεση καλής υγείας, ενώ η υπερκατανάλωση αποτελεί αίτιο πλείστων όσων ασθενειων. Πέρα απο όλα αυτά, η υπερκατανάλωση ζωικών προιοντων είναι μια τεράστια σπατάλη που απειλεί και την βιωσιμότητα του πλανήτη. Σύμφωνα με την Greenpeace****, το 80% της παγκόσμιας αγροτικής γης χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ζωοτροφών, ενώ το 62% των σιτηρών της Ευρώπης δεν προορίζεται για την σίτιση ανθρώπων αλλα "παραγωγικών" ζώων.
Η βιομηχανία παραγωγής πουλερικών κρεοπαραγωγής, επισημαίνει το "EUROGROUP FOR ANIMALS"*****, είναι μη βιώσιμη και απάνθρωπη. Και ζητά απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ευζωία των ζώων, να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αποφασιστικότητα, και ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ την εκτροφή φυλών ταχείας ανάπτυξης, για το καλό όλων.
"This investigation footage is highly disturbing and animals are clearly suffering on these farms. I am concerned to see examples of cannibalism, feather-pecking and birds suffering severe feather-loss. These issues are commonplace in factory farms where birds live in cramped, overcrowded conditions which cause anxiety and stress. The footage shows birds collapsed, struggling to walk and with splayed legs. These conditions are usually as result of the bird’s inability to carry their own bodyweight. Broiler chickens are selectively bred to speed up growth. They often struggle to walk due to severe lameness and excessive body weight.”– Professor Andrew Knight (veterinary expert) https://viva.org.uk/animals/campaigns/investigation-broilers/
*Vegan, Vegetarian, Flexitarian -- lifestyle/fitness -- i-psyxologos.gr -- ygeiamou.gr -- wikipedia
**https://en.wikipedia.org/wiki/Intensive_animal_farming
***Take a look at the massive growth of broiler chickens from 1957 to 2005 — it's hard to miss that these farmed animals now bear very little resemblance to their wild ancestors. And yet animal products are still considered “natural” when juxtaposed against “ultra-processed,” “fake” and “synthetic” plant-based alternatives. While the debate over "unnatural" plant-based products rages on, we should also be scrutinizing the assumed naturalness of animal products.The fact is, that more than 70 percent of the world's meat now originates from factory farms, characterized by colossal windowless sheds and technologically-driven slaughterhouses. The naturalness, if appears, has been relegated to the annals of history. Learn more by reading “There’s Nothing Natural About Modern Meat” by Jessica Scott-Reid on Sentient Media at https://sentientmedia.org/unnaturally-modern-meat/ [https://tinyurl.com/5n8e94er]
****https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/434575_paragoyme-lathos-trome-lathos -- https://soundcloud.com/user-899349255/istori-es-chori-s-foni-mia -- https://www.greenpeace.org/greece/issues/diatrofi/47189/polemos-oukrania-episitistiki-krisi-europi/
*****https://www.eurogroupforanimals.org/news/why-do-fast-growing-broiler-chicken-breeds-need-be-phased-out -- https://tinyurl.com/3nt2yvrs [Fb]
ΥΓ. Το κυριότερο επιχείρημα υπέρ της βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας είναι ότι παράγει φτηνή πρωτεϊνη για τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει δεκτό, αν δεν λαμβανόταν υπόψιν ότι το ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ μιας τέτοιας παραγωγής, στην πραγματικότητα, ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων (συνθήκες απάνθρωπες, ανθυγιεινές και εξουθενωτικές), στους καταναλωτές (δημόσια υγεία), στο περιβάλλον (ρύπανση και υποβάθμιση, κατασπατάληση φυσικών πόρων, δέσμευση μεγάλων εκτάσεων γης για την παραγωγή ζωοτροφών) και στα ίδια τα ζώα (νομιμοποιημένη κακοποίηση και βασανισμός). Τον Φεβρουάριο του 2022*, η αμερικανική οργάνωση MERCY FOR ANIMALS, στο πλαίσιο μιας ενημερωτικής καμπάνιας για τα κοτόπουλα**, έφερε στο φως ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντερ από τα άδυτα των εργοστασιακού τύπου πτηνοτροφείων, που δημοσιεύτηκε στους New York Times υπό τον τίτλο See the True Cost of Your Cheap Chicken (Δείτε το Αληθινό Κόστος του Φτηνού σας Κοτόπουλου), και μπορείτε να το παρακολουθήσετε και εδώ: https://youtu.be/m6xE7rieXU0?si=yW_X9q9PN5v-wbrl.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου