Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Γιατί χουρχουρίζουν οι γάτες;




Οι γάτες μπορεί να χουρχουρίζουν από ευχαρίστηση, αλλά και για μια σειρά άλλους λόγους, όπως όταν επιζητούν την προσοχή του κηδεμόνα τους η βρίσκονται σε στρες. 


Το χουρχουρισμα προκύπτει από μια ελαφρά απαλή δόνηση των φωνητικών χορδών κατά την εισπνοή και εκπνοή. Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο που αφορά στις οικόσιτες γάτες και άλλα αιλουροειδή όπως τα πούμα, τα τσιτάχ και κάποια μεγαλύτερα. Απαντάται επίσης στην μοσχογαλή, τα genets, και τις μαγκούστες



Γιατί όμως χουρχουρίζουν οι γατες; Το χουρχούρισμα της γάτας είναι μια από εκείνες τις εκδηλώσεις που μπορούμε να καταλάβουμε σε μεγάλο βαθμό, όχι όμως εντελώς, λέει στο Live Science η Mikel Delgado, πιστοποιημένη σύμβουλος του κέντρου συμπεριφοράς της γάτας "Feline Minds" που βρίσκεται στην Βόρεια Καλιφόρνια. 

"Στις γάτες, το χουρχούρισμα είναι σαν αντανακλαστικό, είναι κάτι που γίνεται αυτόματα, όπως η αναπνοή", και μια μικρή χαρά της ζωής για αυτούς που τις έχουν. Σηματοδοτεί όμως πάντοτε κάτι ευχάριστο και για τις ίδιες; Γενικώς ναι, οι γάτες χουρχουρίζουν όταν νοιώθουν καλά. Κουλουριασμένη μέσα σε μια ανθρώπινη αγκαλιά η τεντωμένη κάτω από τον ήλιο, μια γάτα που χουρχουριζει συνήθως είναι ευχαριστημένη.  

"Ενενήντα στις εκατό φορές, το χουρχούρισμα είναι θετική εκδήλωση", λέει η Delgado. "Σημαίνει ότι η γάτα βιώνει ευχαρίστηση, είναι ευτυχισμένη και αισθάνεται ασφαλής. Σύμφωνα όμως με νέες έρευνες, οι γάτες χουρχουρίζουν επίσης και για άλλους λόγους. Ένας απο αυτούς έχει να κάνει με την επιβίωση. Τα γατάκια γεννιούνται τυφλά και κουφά και αρχίζουν να χουρχουρίζουν λίγες ημέρες μετά την γέννηση τους. Στην φύση, αυτό είναι ασφαλές γιατί είναι σιγανό και έτσι οι θηρευτές δεν μπορούν να το ακούσουν. 

Κατ' αρχήν το χουρχούρισμα βοηθάει τα γατάκια να μείνουν κοντά στην μητέρα τους, λέει στο Live Science η καθηγήτρια Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, Dr. Kate Anderson. "Χουρχουρίζουν καθώς εντοπιζουν την μαμά τους, κι εκείνη τα ακούει, τα ελέγχει και ανταποδίδει", εξηγεί. Τα γατάκια χουρχουρίζουν επίσης καθώς θηλάζουν. "Ίσως αυτός να είναι ένας ήχος που προάγει κάποιο είδος δεσμού ανάμεσα στην μαμά γάτα και τα γατάκια", λεει Delgado. 

Όταν τα γατάκια μεγαλώσουν, συνεχίζουν να χουρχουρίζουν.  "Θα χουρχουρίσουν με μια άλλη γάτα στην οποία πρόσκεινται φιλικά", λέει η Anderson. "Συχνά χουρχουρίζουν όταν περιποιούνται το τρίχωμα η μία της άλλης, καθώς εκδηλώνεται μια συμπεριφορά φροντίδας", λέει η Delgado. 

Οι κατοικίδιες γάτες χουρχουρίζουν όταν βρίσκονται κοντά σε οικείους ανθρώπους και σκύλους. Χουρχουρίζουν επίσης όταν ξεκουράζονται, τρώνε η απολαμβάνουν την μοναχικότητα τους. Πέρα από αυτό όμως, οι γάτες χουρχουρίζουν για να λάβουν αυτό που ζητάνε.Τις περισσότερες φορές, λέει η Delgado, το χουρχούρισμα είναι ένα ακούσιο αυτόματο αντανακλαστικό, μπορεί όμως να γίνεται και ηθελημένα. 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, οι γάτες χρησιμοποιουν έναν ιδιαίτερο τυπο χουρχουρίσματος (a specific "solicitation purr"για να ζητήσουν φαγητό η για να παρακινήσουν τους ανθρώπους να σηκωθούν από το κρεββατι. Αυτό το χουρχούρισμα εμπεριέχει υψηλότερες συχνότητες που μοιάζουν λίγο με τον ήχο που κάνει ένα μωρό που κλαίει. "Όταν οι άνθρωποι ακούνε ένα τέτοιο δυνατό χουρχούρισμα, θα πρέπει να το εκλαμβάνουν ως επείγουσα  έκκληση βοήθειας", λέει η Anderson. 

Η αλήθεια είναι ότι, συνήθως, οι γάτες χουρχουρίζουν από ευχαρίστηση, αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Μερικές φορές χουρχουρίζουν και όταν είναι στρεσσαρισμένες. "Είχα μια γάτα που συνήθιζε να χουρχουρίζει όταν πηγαίναμε στον κτηνίατρο, κάτι που σίγουρα δεν της άρεσε καθόλου", λέει η Delgado. "Φαίνεται ότι αυτό ήταν ένα είδος ανταπόκρισης στο στρες". 

Η Anderson έχει γιατροπορέψει πολλές τραυματισμένες γάτες που χουρχούριζαν, και θεωρεί ότι το αυτό μπορεί να είναι ένας μηχανισμός προσαρμογής, μέσω του οποίου μια γάτα μπορεί να καταπραύνει τον εαυτό της την ώρα που είναι άρρωστη, φοβάται η πεθαίνει. Σύμφωνα με μια άποψη, το χουρχούρισμα μπορεί να βοηθάει τις γάτες να θεραπευτουν. 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of the Acoustical Society of America, το 2001, αναφέρει πως οι γάτες χουρχουρίζουν σε συχνότητες μεταξύ 20 και 150 hertz, όμοιες με τις συχνότητες που χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους για να προάγουν την ανάπτυξη των οστών και να ανακουφίσουν τους μυϊκούς πόνους (vibration therapy), αν και δεν υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα που να υποστηρίζουν ή να αποκρούουν αυτήν την θεωρία, λεει η Delgado. "Αν και δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι τα χουρχουρίσματα της γάτας έχουν μαγικές θεραπευτικές δυνάμεις, φαίνεται ότι είναι κάτι που λειτουργεί αυτοπαρηγορητικά". 

Μπορούν πάντοτε λοιπόν οι κηδεμόνες των γατιών να κάνουν διάκριση ανάμεσα στις διάφορες μορφές χουρχουρίσματος; "Πρέπει να γίνεις και λίγο ντεντέκτιβ", λέει η Delgado. Ανάλογα με την περίσταση, ένας κηδεμόνας γάτας μπορεί, κάθε φορά, να μαντέψει περίπου τον λόγο εξ αιτίας του οποίου χουρχουρίζει η γάτα του. 

Αν η γάτα είναι υγιής, το επόμενο που θα πρέπει να δούμε είναι η γλώσσα του σώματος, λέει η Delgado. "Αν φαίνεται ευχαριστημένη και χαλαρή, προφανώς η απάντηση είναι ότι, ναι, η γάτα σας απολαμβάνει αυτό που συμβαίνει την δεδομένη χρονική στιγμή και ότι της αρέσει που είναι μαζί σας".


Πηγήhttps://www.livescience.com/animals/cats/why-do-cats-purr 

Image 

Photo1 

Photo2


Απόδοση στα ελληνικά by Gatouiti [blogger]



Σχετικοί σύνδεσμοι: 

https://www.humanesociety.org/resources/understanding-feline-language

https://en.wikipedia.org/wiki/Purr

https://www.webmd.com/pets/cats/features/why-cats-purr

https://cats.com/why-do-cats-purr

https://www.livescience.com/animals/cats/why-cats-purr-is-a-surprisingly-long-standing-mystery-now-were-one-step-closer-to-solving-it


https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/561774379/giati-goyrgoyrizoyn-oi-gates/

https://www.tsitsosthecat.gr/gourgourisma-gatas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου