Την περασμένη Τρίτη, 10 Μαϊου 2022, τρεις μήνες μετά την ανεπίστροφη μετακόμιση της Μαριανίνας Κριεζή* σε ένα αρχοντικό του Πόρτο Λίλη, όπως τόσο τρυφερά συνηθίζει να λέει ο Γιώργος Ι. Αλλαμανής, όταν αναφέρεται στο χαμό της, βγήκε στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων τo βιβλίο του "Στον καιρό της Λιλιπούπολης - Η βιογραφία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής" (εκδόσεις Τόπος). Πρόκειται για μια κατάδυση στην άγνωστη ιστορία της ραδιοφωνικής εκπομπής "Εδώ Λιλιπούπολη" (Δεκέμβριος 1977-Μάιος 1980)** και είναι το αποτέλεσμα μιας πενταετούς δημοσιογραφικής έρευνας που ο συγγραφέας χαρακτηρίζει "χάρτινο ντοκιμαντέρ".
Το βιβλίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 73 χαμένα επεισόδια της εκπομπής και εκατοντάδες ντοκουμέντα (ανάμεσα στα οποία και ο φάκελος πολιτικών φρονημάτων του Μάνου Χατζιδάκι). Περιλαμβάνει επίσης 51 συνεντεύξεις, ανάμεσα στις οποίες και η πολύωρη συζήτηση με την Μαριανίνα Κριεζή, που ο Γιώργος Αλλαμανής χαρακτηρίζει "συνέντευξη βάσης" για το βιβλίο. "Φτάσαμε στην Ερέτρια λίγο πριν το μεσημέρι και φύγαμε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Στον δρόμο της επιστροφής, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε τι είχαμε μόλις ζήσει, καταλάβαμε ότι ήμασταν μαγεμένοι...", έγραψε στο Facebook ο Σιδερής Πρίντεζης που ήταν παρών στην συνάντηση. Στο βιβλίο δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά ανέκδοτοι στίχοι της Μαριανίνας που δεν πρόλαβαν να μελοποιηθούν, και αποκαλύπτονται οι αληθινές ιστορίες προσφιλών τραγουδιών της, όπως το "Ρόζα Ροζαλία", το "Χρυσαλιφούρφουρο" και το "Δεν είμαστε Ζουλού".
Η Λιλιπούπολη πολεμήθηκε γιατί ενοχλούσε με τον ανατρεπτικό της λόγο, όμως μαζί της είχε την τύχη να ενωθεί σε μια ομάδα το ταλέντο, η ψυχή, η έμπνευση, η ευαισθησία, το μεράκι και η "τρέλα" πολλών και διαφορετικών ανθρώπων. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ο κυματοθραύστης απέναντι στις αντιδράσεις που προκαλούσε η ραδιοφωνική σειρά, αγνοώντας κάθε προσπάθεια παρέμβασης ή και παρατήρησης. Ο Χατζιδάκις προστάτευε την εκπομπή από το κυνήγι που δέχτηκε για τον αντισυμβατικό της χαρακτήρα, γράφει ο Σιδερής Πρίντεζης σε σχετικό άρθρο-αφιέρωμα, τον Αύγουστο του 2015. "Από τον Ιανουάριο του 1975 μέχρι τον Μάρτιο του 1982, συντελέστηκε ένα ραδιοφωνικό θαύμα (μέρος του οποίου ήταν η Λιλιπούπολη), καθώς το προσκλητήριο που σάλπισε ο Χατζιδάκις συγκέντρωσε καλλιτεχνικές δυνάμεις εκπληκτικές σε αριθμό και ποιότητα", επισημαίνει ο Γιώργος Αλλαμανής.
To βιβλίο "Στον καιρό της Λιλιπούπολης" δεν είναι ένα έργο νοσταλγικό που εξιδανικεύει το παρελθόν και αγιογραφεί τους πρωταγωνιστές του. Στις 350 σελίδες του, εξετάζεται η ιστορία του Τρίτου Προγράμματος επί Μάνου Χατζιδάκι (1975-1982), όπου καλλιεργήθηκαν μερικές απ’ τις μεγαλύτερες προσδοκίες και αυταπάτες της Μεταπολίτευσης και άνθισε η καλλιτεχνική δημιουργία. Ανήμερα της κυκλοφορίας του, ο συγγραφέας ήταν καλεσμένος του Σιδερή Πρίντεζη στο Δεύτερο Πρόγραμμα (103,7 fm) και την εκπομπή "Το Κλειδί του Sol", όπου μίλησε για τις ερευνητικές του διαδρομές, τις συνεντεύξεις και την συλλογή του σπάνιου υλικού από έντυπα δημοσιεύματα, παρτιτούρες και φωτογραφίες. Την εκπομπή μπορείτε να ακούσετε "on demand", εδώ: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/show/to-kleidi-tou-sol/ondemand/126482/to-kleidi-tou-sol-o-giorgos-allamanis-sto-deytero-programma-103-7/
Με πληροφορίες από toposbooks.gr, biblionet.gr, Σιδερής Πρίντεζης, Δεύτερο Πρόγραμμα, ekdoseispigadi.gr, Γιώργος Αλλαμανής 1, 2, 3
Παραπομπές
**1, 2, Ο Χαρχούδας φακελώνει τους Λιλιπουπολίτες, Η μαγιονέζα που κάποτε πέτυχε
Κοινοποίηση at https://twitter.com/KPrimikiri/status/1524865237450735623
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου