Απόσπασμα από άρθρο του David Grimm που δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στο περιοδικό Science, αφιερωμένο στη νόηση και τον συναισθηματισμό των "παραγωγικών" ζώων
"The man who stares at goats"! Έτσι περιγράφει τον εαυτό του ο Dr. Christian Nawroth!* Όταν σταμάτησε να ασχολείται με τα γουρούνια, στράφηκε προς στις κατσίκες που φαίνεται να τον ενδιαφέρουν περισσότερο. "Μ' αρέσει ο τρόπος που παρατηρούν το κάθε τι. Έχουν μεγάλη περιέργεια. Ο,τι κι αν κάνεις, αυτές στέκονται εκεί και σε κοιτάζουν, λες και μέσα στο μυαλό τους τρέχει συνεχώς ένα πρόγραμμα που όλη την ώρα επεξεργάζεται πληροφοριες", λέει. Και καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοεί, γιατί αυτή την αίσθηση σύνδεσης με το συγκεκριμένο είδος ζώου είναι κάτι που το έχω νοιώσει κι εγώ.
Ο Nawroth άρχισε τις έρευνες του μελετώντας το πώς οι κατσίκες μπορούν να συναγωνιστούν τα σκυλιά σε μια σειρά από δοκιμασίες γνωστικών δεξιοτήτων. Σε έναν πειραματισμό γνωστό ως "άθλος ακατόρθωτος" ("imposible task"), σκυλιά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με ένα πιάτο φαγητού το οποίο δεν μπορούσαν να φτάσουν, στράφηκαν στους ανθρώπους για βοήθεια. Στα σκυλιά, αυτή είναι μια συμπεριφορα που προέκυψε εξ αιτίας της διαχρονικής συνεξέλιξης τους μαζί μας.
Όμως και οι κατσίκες, όπως απέδειξε ο Nawroth, έκαναν ακριβώς το ίδιο, κι αυτή ήταν η πρώτη φορά που το πείραμα δοκιμάστηκε με ένα "παραγωγικό" ζώο που προορίζεται για ανθρώπινη τροφή**. "Μερικές κατσίκες άρχισαν να σκουντανε με το πόδι τους τον πειραματιστή σαν να ζητούσαν βοήθεια", λέει. "Είχες την αίσθηση πως ήταν ένας σκύλος μεταμφιεσμένος σε κατσίκα".
Περαιτερω πειραματισμοί κατέδειξαν ότι οι κατσίκες, όπως και τα σκυλιά, μπορούν να κάνουν διάκριση ανάμεσα σε εικόνες ευχαριστημένων και θυμωμένων ανθρώπων, που σημαίνει ότι μπορούν να συντονιστούν με τις ανθρώπινες συναισθηματικές καταστάσεις. Κατέδειξαν επίσης ότι, τροφή κρυμμένη πίσω από ένα αντικείμενο, εντοπίζεται πιο γρήγορα από τις κατσίκες εάν αυτές είχαν προηγουμένως την ευκαιρία να παρατηρήσουν τους ανθρώπους που την μετακίνησαν. Το δεύτερο αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα διασταυρούμενης μάθησης μεταξύ των ειδών (cross-species learning). Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του Nawroth είναι ότι οι κατσίκες μπορούν να καταλάβουν τις ανθρώπινες χειρονομιες, κάτι που διαφεύγει ακόμα και από τους χιμπατζήδες.
Οι έρευνες του Christian Nawroth έχουν αποκαλύψει πολλά κοινά σημεία που μας εκπλήσσουν", λέει ο ψυχολόγος του Hopkins Christopher Krupenye. "Και αυτό είναι το όφελος που προκύπτει από την μελέτη των παραγωγικών ζώων. Επειδή αυτή η κατηγορία εμπερικλειει έναν τόσο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ειδών, που βρίσκονται τόσο απομακρυσμένα μεταξύ τους στο δέντρο της ζωής, επιτρέπει στους επιστήμονες να ελέγξουν το πόσο διαδεδομένες είναι κάποιες συγκεκριμενες γνωστικές ικανοτητες. Και επειδή υποτίθεται ότι οι άνθρωποι έχουν εξημερώσει τον εαυτό τους (humans may have domesticated themselves), από τότε που άρχισαν να ζουν σε ομάδες με στενούς κοινωνικούς δεσμούς, τέτοιες έρευνες θα μπορούσε να οδηγήσουν στην βαθύτερη κατανόηση της εξέλιξης δικών μας ψυχοδιανοητικών παραμέτρων. Η μελέτη των παραγωγικών ζώων παρέχει μια πραγματικά σημαντική προοπτική".
Πηγή: https://www.science.org/content/article/not-dumb-creatures-livestock-surprise-scientists-their-complex-emotional-minds -- filikaki-blog.blogspot
Απόδοση στα ελληνικα by Gatouiti
Παραπομπές:
*https://christiannawroth.wordpress.com/
**Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να πούμε ότι, ναι, το FNA συμπεριλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του, μεταξύ των άλλων, και ένα σφαγείο... "Ίσως αυτός να είναι ο μόνος ερευνητικός τομέας όπου επιστήμονες τρώνε το αντικείμενο της μελέτης τους μετά το πέρας των ερευνών", σχολιάζει στο άρθρο του (εντός παρενθέσεως) ο David Grimm.
Δείτε το 1ο μέρος εδώ: https://gatouiti-blog.blogspot.com/2023/12/1.html
Δείτε το 3ο και τελευταίο μέρος εδώ: https://gatouiti-blog.blogspot.com/2023/12/3.html
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου