Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Ένα αλλόκοτο δελφίνι με "αντίχειρες" φωτογραφήθηκε στον Κορινθιακό Κολπο

 

Ένα δελφίνι με αλλόκοτα πτερύγια, που εφεραν στον σχηματισμό τους από μια προσεκβολή όμοια με αντιχειρες, εντοπίστηκε στον Κορινθιακό Κόλπο, τον Ιούλιο του 2023. Πρόκειται για κάτι που μοιάζει με γενετικό ελάττωμα και εκτιμάται ότι αποκτήθηκε κατά την διάρκεια της ανάπτυξης μέσα στην μήτρα. Στις φωτογραφίες, τα πλευρικά πτερύγια εμφανίζονται διαμορφωμένα σε σχήμα γάντζου. 

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο σε ένα τυχαίο γενετικό "ατύχημα", όμως η εικόνα έρχεται να μας θυμίσει κάτι περισσότερο σχετικά με την ιστορία της προαιώνιας εξέλιξης των κητωδων* που πιστεύεται ότι ξεκίνησαν να μετακομίσουν στην θάλασσα από την στεριά πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια**


Το περασμένο καλοκαίρι, οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Κητωδών "Πέλαγος" είχαν δύο φορές την ευκαιρία να συναντήσουν ένα δελφίνι με "αλλόκοτα" πλευρικά πτερύγια, που έφεραν στον σχηματισμό τους μια προσεκβολή όμοια με ανθρώπινους αντίχειρες, κατά την διάρκεια των εξευρενησεων τους έξω από τις ελληνικές ακτές. Παρά την αυνηθιστη εμφάνιση, το δελφίνι φαινόταν να ακολουθεί το κοπαδι, κολυμπώντας, πηδώντας και παίζοντας μαζί με τα άλλα, λέει ο επιστημονικός συντονιστής και πρόεδρος του Ινστιτούτου, Alexandros Frantzis. 

"Πρώτη φορά στα 30 χρόνια κατά την διάρκεια των ερευνών μας στην ανοικτή θάλασσα αλλά και της μελέτης των δελφινιών που εκβράζονται στις ελληνικές ακτές, βλέπουμε τέτοια εκπληκτική μορφολογία πλευρικών πτερυγιων", αναφέρει στο email που έστειλε στην Live Science ο Αλέξανδρος Φραντζής. 

Ο Κορινθιακός Κόλπος*** είναι ένας ημικλειστος θύλακας του Ιονίου Πελάγους που βρίσκεται ανάμεσα στην ελληνική ηπειρωτική χώρα και την χερσόνησο της Πελοποννησου. Εδώ κατοικεί μια μοναδική μικτή κοινωνία δελφινιών που περιλαμβάνει κοινά δελφίνια (Delphinus delphis), σταχτοδελφινα (Grampus griseus) και ζωνοδελφινα (Stenella coeruleoalba). Το δελφίνι με τους "αντίχειρες" ήταν ένα ζωνοδελφινο, λέει ο Αλέξανδρος Φραντζής. 

Στον Κορινθιακό Κόλπο ζουν γύρω στα 1300 ζωνοδελφινα, απομονωμένα από από τον υπόλοιπο πληθυσμό της Μεσογείου. Τα ασυνήθιστα πτερυγια δεν είναι κάτι παθολογικό, λέει ο Αλέξανδρος Φραντζής. Μάλλον πρόκειται για την έκφραση κάποιων σπάνιων γονιδίων που βγήκαν στην επιφάνεια εξαιτίας των συνεχόμενων αναπαραγωγικών διασταυρώσεων, σημειώνει. 

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανατομίας και Νευροβιολογίας Θηλαστικων στο Northeast Ohio Medical University, Lisa Noelle Cooper, συμφωνεί ότι η ιδιομορφία αυτού του δελφινιού φαίνεται να οφείλεται σε κάποια γονίδια. "Δεν έχω ξαναδεί πλευρικό πτερύγιο κητωδους με τέτοιο σχήμα", αναφέρει στο email της προς την Live Science. "Δεδομένου δε ότι αυτή η ιδιομορφία παρατηρείται τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξί πλευρικό πτερύγιο, πιθανότατα είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από την τροποποίηση ενός γενετικού προγράμματος το οποίο διαμόρφωσε το πτερύγιο κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου"

Τα κητώδη είναι μια ομάδα θαλάσσιων θηλαστικών που περιλαμβάνει φάλαινες, δελφίνια και φωκαινες. Κατά την διάρκεια της εξελικτικής διαδικασίας, τα πρόσθια άκρα των διαφόρων ειδών αυτής της ομάδας εξελίχτηκαν έτσι ώστε να έχουν περισσότερες φάλαγγες στα οστά των δακτύλων τους, σε σύγκριση με άλλα θηλαστικά. Αυτά τα οστά έχουν μια διάταξη που μοιάζει με εκείνη των οστών ενός ανθρώπινου χεριού, και βρίσκονται κλεισμένα μέσα στον μαλακό ιστό των πτερυγιων, λέει η Bruna Farina, που κάνει διδακτορική διατριβή με ειδικότητα στην Παλαιοβιολογία και Μακροεξελιξη στο Πανεπιστήμιο Fribourg της Ελβετίας. 

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα δελφίνια έχουν αντίχειρες, αν και αυτοί δεν είναι εμφανείς όπως οι δικοί μας, και βρίσκονται κρυμμένοι μέσα στα πτερύγια τους, επισημαίνει η Bruna Farina στο email της προς την Live Science. 

Κατά την διάρκεια της εξέλιξης του εμβρύου μέσα στην μήτρα, σε εμάς τους ανθρώπους, τα δάκτυλα συγχωνευονται με τα χέρια που έχουν σχήμα κουπιου, ενώ κάποια κύτταρα χάνονται πριν γεννηθουμε. 

Στα δελφίνια, η εμβρυϊκή εξέλιξη είναι διαφορετική και τα αντίστοιχα  κύτταρα δεν χάνονται αλλά συγκεντρώνονται γύρω από τα οστά των πρόσθιων άκρων για να σχηματίσουν τα πλευρικά πτερυγια. Κανονικά, στα δελφίνια, τα δάκτυλα παίρνουν την τελική τους μορφή μέσα στα πλευρικά πτερύγια, και κανένα από τα κύτταρα που βρίσκονται ανάμεσα στα δακτυλα δεν χάνεται. 

Στο δελφίνι που φωτογραφήθηκε στον Κορινθιακό Κόλπο, φαίνεται ότι, τόσο κάποια δάκτυλα όσο και ο μαλακός ιστός μέσα στον οποίο αυτά έπρεπε να βρίσκονται εγκλωβισμενα, λείπουν. "Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι τα κύτταρα που κανονικά θα έπρεπε να έχουν σχηματίσει το ισοδύναμο του δικού μας δείκτη και μέσου δακτύλου χάθηκαν κατά έναν περίεργο τρόπο, κατά την διαδικασία σχηματισμού των πλευρικών πτερυγίων και ενώ το έμβρυο βρισκόταν ακόμα μέσα στην μήτρα", λέει η Lisa Noelle Cooper. "Ομως ο αντιχειρας και ο παράμεσος παρέμειναν. Αυτό το πτερύγιο που μοιάζει με αγκίστρι μάλλον περιέχει κάποια οστα στο εσωτερικό του, αν και σίγουρα τα οστά αυτά δεν έχουν αυτόνομη κινητικότητα", λέει η λέει η Lisa Noelle Cooper, επισημαίνοντας οτι "κανένα κητωδες δεν έχει κινητούς αντίχειρες". 

Το ευχάριστο είναι ότι αυτό το ζώο φαίνεται μια χαρά, προσθέτει. 


Πηγήhttps://filikaki-blog.blogspot.com/2023/12/extremely-rare-dolphin-with-thumbs.html [Αναδημοσίευση από https://www.livescience.com/animals/dolphins/extremely-rare-dolphin-with-thumbs-photographed-in-greek-gulf]


Photo2 at http://www.pelagosinstitute.gr/gr/mouseio_kitodon/ekthema_1.html [Ακολουθείτε αυτόν τον σύνδεσμο για να δείτε τι σημαίνει ότι τα κητώδη έχουν "χέρια" και γιατί.]


Απόδοση στα ελληνικά by Filikaki



*https://filikaki-blog.blogspot.com/2023/12/blog-post_14.html

**http://www.pelagosinstitute.gr/gr/mouseio_kitodon/skopos.html

***Δείτε περισσότερα για τα δελφίνια του Κορινθιακού Κόλπου, καθως επίσης και σχετικό video εδώ: http://filikaki-blog.blogspot.com/2023/10/blog-post_9.html


Κοινοποιηθηκε

Καταχωρηθηκε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου