Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Απαγόρευση της αιχμαλωσίας για μεγάλα πρωτεύοντα και ελέφαντες ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει ο Καναδάς

 


Τον περασμένο Νοέμβριο, η Καναδική Κυβέρνηση εισηγήθηκε σχέδιο νόμου (Billγια την απαγόρευση της αιχμαλωσίας μεγάλων πρωτευόντων και ελεφάντων. Το σχέδιο αυτό ενσωματώνει πτυχές προηγούμενης πρότασης που είναι γνωστή ως "Jane Goodall Act"* και αναφέρεται επίσης και στα μεγάλα αιλουροειδή. 

Η εφαρμογή του νόμου μελετάται τώρα από την Γερουσία και, από την στιγμή που θα ψηφιστεί, οι ζωολογικοί κήποι δεν θα επιτρέπεται πλέον να αποκτούν νέα ζώα αυτών των ειδών ούτε να αναπαράγουν τα ήδη υπάρχοντα

Τα μεγάλα πρωτεύοντα και οι ελέφαντες διακρίνονται για την υψηλή νοημοσύνη και την πολυσύνθετη κοινωνική τους οργάνωση, και η ευζωία τους δεν είναι εφικτή έξω από τα φυσικά τους ενδιαιτήματα, ενώ στην αιχμαλωσία υποφέρουν από διάφορες σωματικές και ψυχοδιανοητικές διαταραχές. 

Στο Καναδά υπάρχουν σήμερα περίπου 30 μεγάλα πρωτεύοντα σε αιχμαλωσία, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται χιμπαντζήδες, γορίλες, ουρακοτάγκοι και bonobosΥπάρχουν επίσης περισσότεροι από 20 αιχμάλωτοι ελέφαντες, ανάμεσα στους οποίους και η Lucy, που είναι γνωστή ως ο πιο μοναχικός ελέφαντας του κόσμου και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείαςΠολλά από αυτά τα ζώα έχουν απαχθεί από το φυσικό τους περιβάλλον, ενώ πρόσφατη έρευνα της ANIMAL JUSTICE στους ζωολογικούς κήπους του Οντάριο αναδεικνύει την τεράστια ταλαιπωρία ορισμένων ειδών. 

Η νέα νομοθεσία έρχεται να συμπληρώσει την απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών, που θεσμοθετήθηκε σε αυτήν την χώρα το 2019. 


Πηγή: Canada Tables Bill to Protect Elephants & Great Apes from Captivity at https://animaljustice.ca/blog/bill-to-protect-elephants-great-apes -- https://twitter.com/AnimalJustice/status/1733154264258588836

Photo at https://action.animaljustice.ca/page/113311/action/

Σχετικός σύνδεσμοςAnimal Justice Applauds Government Bill to Ban Captivity of Elephants & Great Apes

*https://janegoodall.ca/our-stories/everything-you-need-to-know-about-the-jane-goodall-act/https://www.worldanimalprotection.ca/news/how-jane-goodall-act-will-change-lives-wild-animals-canada


ΥΓ. Σημειωτέον ότι το τέλος της αιχμαλωσίας για κητώδη, πρωτεύοντα, ελέφαντες και μεγάλα αιλουροειδή έχουμε ζητήσει και στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2022. 


Κοινοποιήθηκε -- mydolphinclub και εδώ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου