Σάββατο 1 Απριλίου 2023

ΟΡΚΑ - Μέρος 3ο: Τα θαλάσσια καταφύγια και το τέλος των κλουβιών

 

Τα κητώδη που προέρχονται από αιχμαλωσία (κατά κύριο λόγο ρινοδέλφινα, όρκες, μπελούγκες και μαυροδέλφινα) έχουν υποστεί πολύ μεγάλη διαφοροποίηση και δεν είναι πάντοτε απελευθερώσιμα. Δεν έχουν καλή υγεία ούτε ομαλή φυσιολογία, δεν έχουν μάθει (ή έχουν ξεχάσει) πώς να βρίσκουν την τροφή τους κυνηγώντας, και δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ελεύθερη κατάσταση. Η αποκατάστασή τους είναι δύσκολη, χρονοβόρα και κοστοβόρα. Το 2016, η νευροεπιστήμονας και πρόεδρος του Whale Sanctuary ProjectDr. Lori Marino, μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή Charles Vinick και μια ομάδα εκλεκτών εμπειρογνωμόνων, άρχισαν να σχεδιάζουν πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η ιδέα της αποκατάστασης και ελεγχόμενης απελευθέρωσης πρώην αιχμαλώτων κητωδών σε μόνιμα καταφύγια, όπου θα μπορούν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. 

Η προσπάθεια ξεκίνησε από την αναζήτηση μιας τοποθεσίας όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν περιφράξεις με δίχτυα μέσα στο νερό, περικλείοντας μια επιφάνεια μεγαλύτερη από 100 στρέμματα. Εκεί, τα κητώδη θα μπορούν να ζήσουν σε έναν σχετικά άνετο χώρο, τουλάχιστον 300 φορές μεγαλύτερο από την μεγαλύτερη δεξαμενή, απολαμβάνοντας την ανθρώπινη φροντίδα χωρίς να υποχρεώνονται να δίνουν παραστάσεις, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν στους επιστήμονες ερευνητικές δυνατότητες για την μελέτη του εγκλιματισμού τους. Μια τέτοια εγκατάσταση υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος κατασκευής γύρω στα 15 με 20 εκατομμύρια δολάρια, και λειτουργικά έξοδα γύρω στα 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, προκειμένου να φιλοξενεί 5 με 8 όρκες. 

Αν και τα δελφινάρια είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα ξεχωριστή από εκείνη των ζωολογικών κήπων, στα 50 χρόνια λειτουργίας τους έχουν ήδη διαμορφώσει μια νοοτροπία που δεν μπορεί να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη. Όμως οι αντιλήψεις των ανθρώπων, σιγά σιγά αλλάζουν όπως και οι νόμοι. Μέχρι σήμερα, οι νόμοι αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν ιδιοκτησία, και ο  πρόεδρος του No Human Rights ProjectSteven Wise (Unlocking the Cage), προσπαθεί να το αλλάξει αυτό, διεκδικώντας να κατοχυρωθεί για κάποια ζώα η νομική έννοια της προσωπικότητας. Μαζί με τους συνεργάτες του, προσφεύγει στα δικαστήρια εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, έχοντας καταφέρει μέχρι τώρα να βοηθήσει χιμπατζήδες και ελέφαντες. Τα κητώδη είναι πιο δύσκολη περίπτωση, είναι δύσκολος "πελάτης", επισημαίνει ο  Wise, καθώς δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας σε περίπτωση απελευθέρωσης, το Whale Sanctuary Project όμως έχει σκοπό να το αλλάξει κι' αυτό. 

Πηγή: http://filikaki-blog.blogspot.com/2020/08/blog-post_17.html 


Δείτε το 1ο και το 2ο μέρος, εδω και εδω.

Και τα 3 μερη μαζί με βίντεο, φωτογραφίες και hyperlinks, εδω 

Περισσότερα για την ΟΡΚΑ: filikaki -- gatouiti




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου