On May 19, 2006 as part of the 2nd Congress of the International Non-profit Organisation "SAVE FOUNDATION", which took place in Agrinio Greece, "AMALTHIA" was founded as a network with the name "Network for the Preservation of Greek Indigenous Farm Animals - Amalthia". AMALTHIA is an association of individuals and legal bodies. It operates in accordance to Greek State, and European Union laws relating to non-governmental organizations for the protection of biodiversity and natural environment. Participates in the international network SAVE FOUNDATION (SAFEGUARD AGRICULTURAL VARIETIES IN EUROPE) and acts as its representative in Greece. AMALTHIA is based in Athens. The “Network for the Preservation of Greek Indigenous Farm Animals” operates throughout Greece and cooperates with similar associations at national and international level.
Στην ελληνική μυθολογία, Αμάλθεια είναι το όνομα της τροφού που φρόντισε τον θεό Δία όταν ήταν μικρός, εκεί όπου τον είχε κρύψει η μάνα του για να γλυτώσει από τον πατέρα Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του. Άλλοτε περιγράφεται ως Νύμφη και άλλοτε ως κατσίκα, χάρη στην οποία ο πατέρας των θεών μεγάλωσε με γάλα και μέλι.
Τον Μάιο του 2006, η SAVE Foundation, μια ευρωπαϊκή οργάνωση που ασχολείται με τη διάσωση αυτόχθονων φυλών ζώων και φυτών, πραγματοποιησε ένα συνέδριο στο Αγρίνιο, θέλοντας να συμβάλει στην ανάδειξη των τελευταίων επιζώντων αγροτικών ζώων της Ελλάδας, μια πρακτική που εφαρμόζει σε διάφορα μέρη του κόσμου για τις αυτόχθονες φυλές που κινδυνεύουν με αφανισμό. Το συνέδριο είχε γίνει υπό την σκιά ενός προβλήματος σχετικού με την φέτα, το τυρί για το οποίο η Ελλάδα διεκδίκησε και πήρε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), στην συνέχεια όμως ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να καλύψει την ευρωπαϊκή αγορά. Αιτία οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές ξένων φυλών αιγοπροβάτων, το γάλα των οποίων δεν είναι κατάλληλο για την παραγωγή ενός ντόπιου προϊόντος. Στο συνέδριο, συμμετείχαν επιστήμονες, κτηνοτρόφοι, ερευνητές και εθελοντές από όλη την Ελλάδα. Εκεί τέθηκε προς επίλυση και το ζήτημα για τα σκυριανά αλογάκια που κινδύνευαν να εξαφανιστούν εξ αιτίας της επιμειξίας τους με γαϊδούρια, τα οποία οι ντόπιοι συνήθιζαν να εγκαταλείπουν στον βιότοπο των αλόγων.
Κατά την διάρκεια μιας μικρής περιήγησης στην Αιτωλοακαρνανία, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν αρκετά άτομα από ανήκουν σε ντόπιες φυλές ζώων, όπως Βραχυκερατικές αγελάδες Αιτωλοακαρνανίας, μια ακόμα φυλή αγελάδας μη αναγνωρισμένη, το ντόπιο μαύρο γουρούνι, ντόπια βοοειδή διασταυρωμένα με τη γαλλικά Λιμουζίν, και ντόπιους χοίρους διασταυρωμενους με αγριογούρουνα. Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η συνάντηση με ένα κοπάδι προβάτων που έβοσκαν στο περίφημο Βελανιδοδάσος της περιοχής, όπου, σύμφωνα με την Μυθολογία, έβοσκαν τα κοπάδια του Οδυσσέα!
Τα πρόβατα περιγράφονται ως μικρόσωμα και ομοιόμορφα (δείγμα σταθεροποιημένης παλιάς φυλής), και το τοπικό τους όνομα είναι "Κάλεσα". Σύμφωνα με πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από κτηνίατρο, με δύο κιλά από το γάλα αυτών των προβάτων παράγεται ένα κιλό τυρί, ενώ για την ίδια ποσότητα τυριού από πρόβατα ξενικής φυλής, χρειάζονται έξι κιλά γάλα, λόγω μειωμένης πυκνότητας. Στο σημείο αυτό, αξίζει να ειπωθεί ότι οι ντόπιες φυλές παραγωγικών ζώων, είναι κατάλληλες όχι μόνο για προϊόντα Π.Ο.Π. αλλά και για Βιολογικά. Η μακρόχρονη προσαρμογή, η καλή υγεία, η ανθεκτικότητα, καθώς και η δυνατότητα να παράγουν σε συνθήκες εκτατικής βόσκησης, αποτελούν σπουδαία πλεονεκτήματα για έναν τέτοιο σκοπό. Όμως, οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν ντόπια ζώα ευλογως παραπονούνται για την περιφρόνηση και τον παραγκωνισμό τους από τους μεσάζοντες της αγοράς, και από ένα κοινό απληροφόρητο.
Από εκείνο το συνέδριο αναδείχθηκε και προχώρησε μια κίνηση που φιλοδοξεί να περισώσει όσα ελληνικά ζώα έχουν απομείνει. Η κίνηση αυτή οδήγησε στην δημιουργία ενός δικτύου προστασίας των αυτόχθονων αγροτικών ζώων που θα εκπροσωπούσε την SAVE στην Ελλάδα, με την επωνυμία "Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και διάσωσης Αυτόχθονων Φυλών Κατοικίδιων (Αγροτικών και Οικόσιτων) ζώων-Αμάλθεια".
Σύμφωνα με το καταστατικό, σκοποί της Αμάλθειας είναι η καταγραφή και ανάδειξη όλων των ελληνικών αυτόχθονων φυλών κατοικίδιων ζώων, η βελτίωση των συνθηκών εκτροφής και αναπαραγωγής τους, και η επανένταξη τους στις κοινωνικές δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών. Η Αμάλθεια φιλοδοξεί επίσης να ενθαρρύνει, να καθοδηγήσει και να επιμορφωσει κτηνοτρόφους, φίλους και μελετητές. Η στήριξη και βελτίωση της ελληνικής βιολογικής κτηνοτροφίας, η ανάπτυξη της επικοινωνίας και η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ οργανώσεων και ομάδων που έχουν τους παρόμοια προγράμματα, καθώς και η παρακίνηση των αρμόδιων αρχών να υποστηρίξουν την διατήρηση των ελληνικών φυλών, συμπεριλαμβάνονται επίσης στους στόχους της.
Σήμερα που ο σύγχρονος "Κρόνος" εξακολουθεί να "τρώει τα παιδιά του", η Αμάλθεια συνεχίζει τις δράσεις της, και δραστηριοποιείται, με έδρα την Αθήνα, σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε συνεργασία με συναφείς οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πρόσφατα μάλιστα (Μάιος 2022) εξέδωσε και ένα βιβλίο με τις ελληνικές φυλές ζώων και εικονογράφηση του φιλέλληνα ζωγράφου Jason Roberts.
Photo2 (αίγα ουλόκερως - ουλοκερατική)
Επιλεκτικές αναφορές:
- Αμάλθεια (μυθολογία)
- Αμάλθεια (αποσαφήνιση)
- ancient_greek/mythology/metamorfoseis
- Άρθρο της Κατερίνας Πλασσαρά με τίτλο "Ελληνικά αγροτικά ζώα - μπορούν να σωθούν;"(Δαίμων της Οικολογίας, τεύχος 62, Ιούλιος - Αύγουστος 2006), στις 19 Μαΐου 2006: https://www.evonymos.org/greek/viewarticle.asp?id=2833
- dasarxeio
- https://www.save-foundation.net/en/
- https://save-foundation.net/en/ueber-uns/
- agrobiodiversity Fb (η SAVE στο Facebook: https://www.facebook.com/agrobiodiversity)
- http://www.amalthia.org/el/
- http://www.amalthia.org/en/amaltheia/who-we-are
- Amalthia Network (Fb)
- Amalthia Fb βιβλίο
- researchgate.net/Greek Domestic Breeds
- Amalthia Fb/search
- Melbourne artist to spend 12 months painting Greece
- jasonrobertsartist/greece
- jasonrobertsartist
- jasonrobertsartist/Fb
- Οι ντόπιες φυλές ζώων στην Αιτωλοακαρνανία
- Γνωριμία με τις ελληνικές αυτόχθονες φυλές μέσα από τους πίνακες του Jason Roberts
Η τελευταία φωτογραφία δεν είναι από την Αμάλθεια. Είναι μια δική μου φωτογραφία μιας κατσίκας από την Φολέγανδρο που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο "Τα Ελληνικα ζώα χάνονται" της Κατερίνας Πλασσαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου